2008. november 17., hétfő

Vanília

A reformosítás jegyében már jó régen száműztem a konyhámból a vaníliás cukrot meg a vanília aromát. Mivel azonban minden egyes vaníliát igénylő ételbe vaníliarúd belsejét kapargatni igen drága mulatság lenne (sokat sütök ám!), ezért egy kicsit gazdaságosabb házi megoldás után néztem. Még éppen van idő elkészíteni a nulláról is a karácsonyi sütéshez, hiszen legalább 2-3 hétig állnia kell:

Az egyik a házi vanília kivonat. Minél jobb minőségű vodkát próbálok szerezni hozzá, meg pár ugyancsak minőségi vaníliarudat. Csak annyi a teendő, hogy a vaníliarudat felhasítom, és így belerakom a vodkába. 2 dl-es vodkás üvegbe 2 db-ot szoktam tenni. Ezután visszacsavarom a kupakját, és hűvös, sötét helyen állni hagyom, időnként megforgatom. A vanília szép barnára színezi az alkoholt, és kioldódik az aromája. 1 csomag vaníliás cukor helyett inkább ebből teszek 1 teáskanálnyit a süteményekbe. Amikor elfogyott, a régi vaníliarudakat nem dobom ki, hanem teszek melléjük 1 újat, és utántöltöm a vodkát. (Valójában két ilyen üvegem van, tehát ilyenkor előveszem a másikat, ezt meg elteszem érni – minél tovább áll, annál jobb ugyanis).

A másik a vaníliás cukor szelídített változata: kristály-vanillin helyett ebben is igazi vaníliarúd adja az aromát, répacukor helyett pedig gyümölcscukor az alapja. Ez kellően semleges ízű, és kis mennyiségben használva nem is lesz tőle túl édes a sütemény (mert amúgy a gyümölcscukor édesebb a répacukornál). Barnacukorral is készíthető, de annak alapból van egy jellegzetes aromája. Mindössze annyi a teendő, hogy a felhasított vaníliarudat körbeöntöm cukorral (3-4 dl-es üvegbe 1 vaníliarudat szoktam tenni), lezárom, és állni hagyom (ez is minél tovább, annál jobb). Amikor lefogyott a cukor, ki szoktam kaparni a vaníliarúd belsejét a ráragadt cukorral együtt (frissen elég nedves, összecsomósodna tőle a cukor), és ezt hozzákeverem a következő adaghoz, meg persze kap egy új vaníliarudat is.

Mindkettő lehet akár ajándék is egy szép alakú üvegben. Mindenképpen mellékelném hozzá a leírást is, így ha bevált, akkor a megajándékozott utántöltheti magának. További figyelmességként az ízlésének megfelelő receptet is választanék hozzá, amit ha elkészít, rögtön ki is próbálhatja a kapott hozzávalót.

(Ezt a bejegyzést a Vegán karácsony című blogba írtam, de mivel itt még nem írtam külön az általam használt házi vanília kivonatról és vaníliás cukorról, itt is helye van.)

3 megjegyzés:

murok marci írta...

hú, ez nagyon jó. köszi szépen. biztosan ki fogom próbálni. elöször a vodkásat *hukk*

Unknown írta...

haliho! vegan kurtoskalacs receptjet kerestem, es onnan mutatott ide a link. szoval, csak vodkat lehet hasznalni? vagyis: miert eppen vodka?

Dulmina írta...

Az alkohol oldja ki a fűszer aromáját, és a vodka önmagában semleges ízű (nem úgy, mint mondjuk egy gyümölcspálinka). Az alkoholtartalma egyébként a sütés során elillan, a kész sütemény már gyakorlatilag alkoholmentes.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails