2007. október 28., vasárnap

Héjában sült krumpli

Mivel ez a héja nem a madár, ezért vegetáriánusoknak is kitűnő :-) Igen, arról az egyszerű kajáról van szó, amit valamikor alighanem az apró krumplik felhasználására találtak ki – hiszen megsütve könnyen le lehet húzni a héját annak is, amiből nyersen hámozva nem sok minden maradt volna. Ráadásul az apróbb darabok hamarabb megsülnek, úgyhogy ez pont így jó.

Vega megközelítésben a „piros zsír” (kolbászzsír) a rázós az ügyben, amibe ugye jó mártogatni. S valami mártogató kell, ez nem vitás. De azért talán nem kéne átmenni salátaöntetbe.... Meg valami meleg lenne célszerű... Vaj, vagy ilyesmi... Fűszervaj... S akkor hirtelen beugrott a varázsszó: ghí! Hát persze! Sokkal karakteresebb ízű, mint a sima olvasztott vaj, és kis mennyiségben nem is nehezíti el a krumplit. Ami meg a fűszerezést illeti: sózni kell, ez nem vitás; és a petrezselymes burgonyából kiindulva a rámorzsolt szárított petrezselyemzöld sem fogja elrontani.

Mit mondjak? Piros zsírral se ízlett soha jobban...

Recept: Héjában sült krumpli

Hozzávalók: apró krumpli, ghí, só, petrezselyemzöld.

Elkészítés:

  1. A krumplit jól megmossuk, megszárítjuk, majd egy rétegben elrendezzük egy nagy tepsin.
  2. Forró sütőben kb. 30-40 percig sütjük (a sütési idő a krumplik méretétől függ – célszerű közel azonos méretűekből csinálni, hogy egyszerre legyen kész). Közben időnként a tepsi rázogatásával megforgatjuk. Akkor van kész, ha már járja a villa.
  3. A megsült krumplit egy fazékba öntjük, és lefedve állni hagyjuk.
  4. Ha hűlt egy kicsit, lehúzzuk a héját.
  5. A ghít megolvasztjuk, belerakjuk a fűszereket, és ebbe mártogatva fogyasztjuk a krumplit.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hú, de örülök, hogy idetaláltam, már épp azon gondolkoztam mi lesz a krumplimmal, így, hogy nincs itthon vaj:) És akkor eszembe juttatad, hogy ghí viszont van:))) jee.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails