2007. október 5., péntek

Körtedzsem szőlővel

A tegnapi birsalmalekvár-főzés közben kitaláltam, hogy fehér szőlőből és körtéből is lehetne művelni valami hasonlót. Jó, nem volt akkora ötlet, hiszen boltban is kapható ilyen formáció, igaz, nem olcsón. S ha sikerülne valami hasonlót elkövetni a piaci gyümölcsökből, az azért nem lenne rossz…

Recept: Körtedzsem szőlővel

Hozzávalók: 1,5 kg fehér szőlő, 1 kg édes körte (én nagyon finom, ízletes kormoskörtéből csináltam – így egyáltalán nem kellett édesíteni a dzsemet!), kis darab egész fahéj, 1 tasak dzsem kocsonyásító (2 kg gyümölcshöz való), 2 dl víz.

Elkészítés:

  1. A szőlőt leszemezem, megmosom, majd időnként megkeverve puhára főzöm.
  2. A megfőtt szőlőt szitán áttöröm, majd a héjat és magot hagyom még csöpögni.
  3. A megmosott körtéket felvágom, megtisztítom. A negyedeket még hosszában megfelezem, majd így keresztben vékony szeleteket vágok, egyenesen a szőlőlébe (külön savanyítani nem kell, így sem fog megbarnulni benne a körte). Aprólékos munka, de a kész dzsembe kellenek az apró körtedarabok.
  4. Felrakom főni, és csak addig hagyom ott, míg a körtedarabok megpuhulnak, de még nem mennek szét – ez forrástól kb. 1 perc. A főzés idejére belerakom a fahéjdarabot is.
  5. Amíg fő, feloldom a dzsem kocsonyásítót a vízben, majd a tűzről levett gyümölcsökre szűröm (így biztos nem lesz csomós), és összekeverem. (Mert most épp olyan volt itthon, amit nem szabad főzni, csak utólag kell hozzákeverni - a főzőst persze az elején hozzátettem volna.)
  6. Kiforrázott üvegekbe kanalazom, melyeket azonnal lezárok, és száraz dunsztban hagyok kihűlni. Mire kihűl, szépen meg is köt.
  7. A kész dzsemeket felcímkézem, és már mehetnek is a polcra.

Nem lett olyan áttetsző, mint a bolti társa, és mintha kicsit több egészben maradt körtekocka lenne benne. A fazék alját kinyalogatva úgy érzem, nem is annyira édes – viszont átütő, intenzív gyümölcsös íze van. Szóval szerintem nem lesz rossz…

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails