2007. október 11., csütörtök

Sült alma serpenyőben

Őszi-téli időszakban nagy kedvencem vacsorára az alábbi könnyű egytálétel. Ez is Norbinak A karcsúság receptjei című könyvéből való, igaz, ott számomra rejtélyes módon a Párolt alma nevet viseli. Nos, nálam a párolás nem ezt jelenti... Mindegy, maga az étel igen ízletes így is, hát még ha feldobom egy kis extrával!

Recept: Sült alma

Hozzávalók: 3 zöldalma, 1-2 evőkanál vaj, 1 dl fehérbor (vagy almalé), 1 evőkanál zabkorpa, őrölt fahéj; esetleg még darált vagy pirított dió, mazsola. (Ez az 1 személyes adag. Nem érdemes sokat csinálni egyszerre, mert ha vastagon van az edényben az alma, akkor nem sül olyan szépen. Mivel gyorsan elkészül, nagyobb mennyiséget inkább több menetben szoktam sütni.)

Elkészítés:

  1. Az almákat felvágom, magházukat kivágom, esetleg megtisztítom, és mérettől függően 8 vagy 12 cikkre vágom őket.
  2. Serpenyőben megolvasztom a vajat, majd rádobom az almacikkeket, és nagy lángon, inkább rázogatva, mint keverve addig sütöm, amíg kezdenek puhulni.
  3. Ráöntöm a bort (vagy almalét), rászórom a többi hozzávalót, összekeverem, és addig sütöm tovább, amíg besűrűsödik a leve. Közben elpárolog a bor alkoholtartalma, a zabkorpa pedig szépen besűríti az egészet.
  4. Tányérra öntve melegen tálalom. Ha nem érzem elég édesnek, akkor pár szem mazsolát dobok még rá.
Utólagos kiegészítés: Érdemes kipróbálni így is!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails