2007. október 30., kedd

Alj nélküli túrós

Számomra a „meglátni és megszeretni” tipikus esete ez a sütemény. Illetve ha a süteménynek kötelező tartozéka a tészta, akkor nem is sütemény. Itt aztán sikerült úgy eltolni a tészta-töltelék arányt utóbbi javára, hogy ennél jobban már nem is lehetne :-)

Lekvároskukta blogján olvastam a receptet, s egyből mentem is a konyhába elkészíteni. A minap ugyan annyira jól sikerült a tejfölfogyasztás a rakott krumpli apropóján, hogy már csak natúr joghurt maradt, de jó lett az is a tetejére. A kísérleti adaghoz a túrós massza nálam fél adag lett, a tetejére a máz meg egész – tekintve, hogy a tojás megfelezése és a maradék fél tojás célszerű felhasználása című problémakör megoldásába nem kívántam belemenni. Így egy kis tepsivel lett a finomság. Remekül működik Graham liszttel meg folyékony édesítővel, és a saját felelősségemre beleszórt fél maréknyi mazsola sem rontotta el (a porcukrozást meg természetesen lehagytam). Legközelebb valamilyen aszalt gyümölccsel feldobva próbálom ki, és persze egész adaggal :-)

1 megjegyzés:

Trostel Vigasz Péter írta...

" Tej, túró, tejfel – Félre gatya, pendely – Azért a kis bolondságért, majd meghal az ember! "
Hát ez jutott eszembe az alj nélküliségről. Na, meg az Alj nélküli túrós süteményről. Nevezik még Rest asszony túrósának, Lusta asszony túrósának.
Mindkettő méltatlan elnevezése ennek az igen ízletes és egyszerűségében is rafinált sütinek. Én bizony örülök, hogy a párom 10 - 15 perc alatt összerakja az egészet. Így is legalább 2 napig járunk rá - sajnos nagyobb tepsi nem fér a sütőbe, pedig cserélve van - a sütő, nem a párom - ( mert kamaszok a fiúk és etetni ... azt kell őket )! Bocs,az elkalandozásért, azonban ez vezet el a borhoz! Mégpedig az Elizabeth cuvée-hez ( Száraz minőségi fehérbor ), a Ludányi Pincétől, Gyöngyöstarjánból, a Mátra lankáiról. Ez a bor zenit és szürkebarát házasítása, teszem hozzá - áldott (!) párosítása. A szürkebarát belecsempészi a tartalmat, a zenit kiegészíti egy elegáns illattal, ami által a bor izgalmassá és egyedivé - szavahihető emberek, itt értsd: ASSZONYOK!, szerint - nőiessé válik. Ezért is lehet oszlopos tagja az Asszonyok borai összeállításnak ( www.borteka.hu ). Férfitársak! Ne aggódjatok! Itatja az magát ferfiámberrel is!
Barátsággal
Péter

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails