2009. február 12., csütörtök

Cukkinis-túrós pite

Jó hosszú szünet után vettem ismét túrót - egész pontosan a túrós VKF! alkalmából ettem ezelőtt utoljára, és már az is egy hosszú "nyűglődős" időszak záróakkordja volt. Most ezt a pitét készítettem belőle. Jó lett, elfogyott, de úgy tűnik, ilyen töménységben nem kell nekem a tejtermék (szerencsére nincs tőle bajom, csak nem esik jól), úgyhogy maradok a "kölestúrónál", ha már minden áron túrósat akarok enni. A receptet azért megosztom, hátha valakinek jól jön.

Recept: Cukkinis-túrós pite
  1. Közepesen kemény tésztát gyúrtam az alábbiakból: 7 dkg darált bokormogyoró, 7 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 evőkanál étolaj, szűk 1 dl víz.
  2. Kikentem egy 24 cm átmérőjű kerámia piteformát, majd kibéleltem a tésztával (én kézzel szoktam elegyengetni benne).
  3. A tésztás tálban összeállítottam a tölteléket az alábbiakból: 25 dkg túró, kb. 10-15 dkg feta sajt felkockázva (többet nem érdemes, mert nagyon sós lesz), egy csokor kakukkfű levelei, 2 kis cukkini végei lereszelve.
  4. A cukkinik középső részéből kis hasábokat vágtam a díszítéshez.
  5. A tésztára egyengettem a túrós tölteléket (nem kevertem egészen simára, hogy a fetából darabok is maradjanak benne), majd elrendeztem rajta a cukkinihasábokat, és megcsorgattam egy kis olívaolajjal. Díszítésként raktam még rá aszaltparadicsom-szeleteket is (negyedelve).
  6. 180 fokon jó fél órát sütöttem, előmelegítés nélkül. A szélén a tésztát kell nézni, ha az megsült, akkor van kész.
  7. Langyosan ettem, egyenesen a formából. Ez a mennyiség 2 adag.
Az alapötlet innen származik, átalakítva a saját fejem után, azokhoz hozzávalókhoz, amik épp voltak itthon.

Ha netán lesz ismétlés, az kölestúróval lesz, és csak a tészta alapot sütöm meg, arra rákenem a hamis túrókrémet, és nyers cukkinivel és paradicsommal díszítem. A feta még elmegy...

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails