2009. február 4., szerda

Árpagyöngyös-zöldséges egytál a tél jegyében

Az egytálételes VKF! fordulóra írta Zsu ezt a receptet, minek nyomán a következő volt a mai ebédem:

Még reggel beáztattam a pataki tálat a fedelével együtt, meg 1 bögre árpagyöngyöt is (így érezhetően hamarabb megpuhul).

Az összerakáskor a következőket rétegeztem a tálba: alulra került az árpagyöngy (természetesen az áztatóvíz nélkül), rá 1 üveg hámozottparadicsom-befőtt, aztán 2 közepes pasztinák alaposan megmosva és felszeletelve, és kb. a pasztinákkal megegyező mennyiségű (úgy 20-30 dekányi) kelbimbó (ezúttal fagyasztott; korábban egyszer nem fogyott el frissen, ezért a nagyokat felvágtam, és így előkészítve beparkoltam a fagyasztóba).

Ráraktam a tál fedelét, majd az egészet be a hideg (!) sütőbe. 200 fokra kapcsoltam, és jó 50 percig sütöttem, meg utána még a forró sütőben hagytam egy kicsit.

A paradicsom leve elég nedvességet szolgáltatott ahhoz, hogy megpárolódjon alatta az árpagyöngy. Szándékosan nem fűszereztem semmivel a készítéskor, és ennek nem is éreztem hiányát a fogyasztáskor: a tetején megsült pasztinák és kelbimbó is igen karakteres, és a paradicsombefőtt is visszaadta a nyári paradicsomok ízét. A fenti mennyiség 2-3 adag.

3 megjegyzés:

erős ildikó írta...

E recepted kapcsán megint megakadt a szemem (sokadszor már) ezen a natúr befőzési módszeren. Idén már szeretném kipróbálni. Kérdésem, hogy mindenféle gyümölcsre-zöldségre bevált Neked? (Már amit próbáltál.)
Hány literes kuktát használsz hozzá?

Dulmina írta...

Igen, sokféle tartalommal próbáltam már, és mindnek nagyon jól megőrizte az ízét. A paprikával és a gombával volt annyi problémám, hogy nagyon összeesik, és így nem érzem gazdaságosnak. Ezen úgy segítettem később, hogy a paprikát fazékban addig pároltam, míg levet engedett, és a dzsemekhez hasonlóan üvegeltem (5 perc fejreállítás, szárazdunszt; tartósító nélkül). A gombát meg vagy fazékban, vagy ha sokat csinálok egyszerre, akkor sütőben addig melegítem, míg összeesik, úgy üvegelem a saját levével együtt, aztán kukta.
Kb. 5 literes lehet ez a kukta, a szabvány 720 ml-es befőttesüvegekből épp belefér három egyszerre. Igazából egy régi, ütött-kopott darab, a ház (pontosabban nyaraló :) tartozéka, és semmi másra nem használom, de erre nagyon bevált.

erős ildikó írta...

Köszönöm a segítséget, én is ekkora kuktában gondolkodtam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails