2009. január 12., hétfő

Sajtos keksz

Ezúttal egy sós ízvilágú kekszet készítettem, a jól bevált keksznyomóval formázva:

Lágy, de éppen nem ragadós tésztát gyúrtam az alábbiakból:
  • kb. 15 dkg reszelt sajt (egy füstölt parenyicának leszedtem a külső, keményebb részét (és megettem :), a többit a reszelő apró lyukán lereszeltem)
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál egész mák
  • kb. 1 dl étolaj
  • bő 1 dl víz
Kikent sütőlemezre nyomtam. Nálam 180 fokon 12 perc alatt sült meg (amikor pirul a széle, akkor jó). Kb. 90 darab lett ebből a tésztamennyiségből. Kisülés után kicsit állni hagytam, majd késsel megmozdítottam őket a tepsin. A sajt miatt picit odatapadtak, de így könnyedén és épségben lejött mind. Frissen puha, kihűlve enyhén ropogós - és átütő sajt-ízű.

A kiindulási alapként szolgáló receptet itt olvastam, ezt alakítottam reformos-tojásmentesre, és a keksznyomóval formázhatóra. Így nem volt szükséges megkenni a tetejét, a rávalót meg inkább belegyúrtam a tésztába. Szezámmaggal is működne (más kekszben próbáltam már), köménymaggal viszont csak úgy, hogy az őrölt formában kerül bele. Az is fontos, hogy a sajtban a reszeléskor ne maradjanak nagyobb darabkák.

Sósat mindig teljesen külön sütök, nem az édesekkel együtt. Azoknál nem okoz gondot, ha közben nem mosogatom el a keksznyomót és a tepsiket az egyes fajták között (a tepsit csak kitörlöm egy konyhai papírtörlővel, majd kihűlés után újra kikenem - a papírtörlő remek gyújtós utána), az édes és a sós keveredése viszont nem vonz igazán.

2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Már megint nagyon aktív vagy, csak kapkodom a fejem, mikor este hazaérek, hogy mi mindent alkottál megint. Ezt a receptedet mindenképp kipróbálom, öcsém miatt is, aki csak nagyon kevés dolgot ehet mostanában. Köszi.

Dulmina írta...

Örülök, hogy tetszik a recept! Nekem is nagyon bejött, már alig van a kekszből :)
Sajnos vége a nagy aktivitásnak, ma megérkezett az idei első komoly adag munka. Persze azért enni amellett is kell :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails