Hozzávalók 6-8 személyre
- 1 bögre gyöngybab (vagy tetszőleges fajta szárazbab)
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis zeller
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 sárgarépa
- 4-5 paradicsom vagy 4 dl hámozottparadicsom-befőtt
- 1 kis fej kelkáposzta
- 1 evőkanál sós paprikakrém
- 1 marék zöld olívabogyó (elhagyható)
- 10 dkg tojásmentes száraztészta (orsót használtam)
- 1 marék friss bazsalikomlevél vagy 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 2 evőkanál bazsalikomos balzsamecet
Beáztatjuk a babot egy éjszakára, majd másnap friss, enyhén szódabikarbónás vízben puhára főzzük.
Megtisztítjuk és apróra vágjuk a kétféle hagymát, kis hasábokra a többi gyökérzöldséget, cikkekre a paradicsomot. Vastag aljú, 3-4 literes fazékban fölmelegítjük az olajat, és kevergetve üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a répát, a gyökeret meg a zellert, és azzal is keverünk rajta néhányat. Felöntjük kb. 2 liter vízzel, megvárjuk, míg felforr, majd kis lángon, lefedve főzzük. Ízesítjük a paprikakrémmel. Apróra vágjuk a kelkáposztát a torzsája nélkül, felkarikázzuk a vízzel leöblített olívabogyót, és ezeket is a fövő levesbe tesszük. Amikor a zöldség már majdnem puha, belerakjuk a tésztát, és haraphatóra főzzük. Végül beleszórjuk az apróra vágott bazsalikomot és belekeverjük a balzsamecetet, valamint ha kóstolás után úgy ítéljük meg, hogy szükséges, akkor sózzuk. Melegen tálaljuk ezt a tartalmas, egytálételnek is beillő levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése