2012. október 3., szerda

Ételízesítő házilag (vegán)

Eddig inkább a szárított változatot részesítettem előnyben, most azonban az esős idő miatt erről szó sem lehetett. Az alapanyag viszont már megvolt, így kipróbáltam a sózásos módszert is. Paprikát évről évre teszek el ilyen módon, most pedig vegyes zöldség is került az üvegekbe.


Hozzávalók
minél többféle zöldség tetszőleges összetételben és arányban; nálam most a következők kerültek bele: 1 csomó répa, 2 csomó petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 1 karalábé, 2 fej vöröshagyma, 5 piros húsú paprika, 2 paradicsom
minden kg előkészített zöldségre számítva 25 dkg só, vagy ha úgy jobban tetszik - fejszámoláshoz - a zöldség tömegének negyede (felének a fele) sóból; nálam most 1,6 kg (160 dkg) lett a zöldség, így 40 dkg sót tettem hozzá
ezzel a mennyiséggel tele lett két 720 ml-es és egy 400 ml-es üveg

Megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd húsdarálón áthajtjuk a zöldségféléket. Megmérjük a darálékot, és hozzákeverjük a megfelelő mennyiségű sót. Pár órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen, majd száraz üvegekbe kanalazzuk, lefedjük (erre megteszi az olyan fedő is, ami már deformálódott és nem zár légmentesen), és hűtőben tároljuk. Fontos, hogy felhasználáskor csak tiszta kanállal nyúlunk bele. A színe egy idő után nem marad olyan szép élénk, mint frissen, de az íze változatlan és a sónak köszönhetően nem romlik meg. Kanálnyi mennyiségben, ízesítőnek használjuk, figyelembe véve a sótartalmát (20%, egyötöd rész).

A petrezselyem és a zeller zöldjét is bele lehet darálni, de én azt jobban szeretem inkább szárítva eltenni és a főzés végén morzsolni az ételbe. Langyos, szellős helyen felakasztom, így pár nap alatt zörgősre szárad, megőrizve színét és aromáját. Ekkor lehúzom a leveleket a vastag szárakról és így teszem el jól záródó üvegbe; majd felhasználáskor morzsolom apróra.
 

1 megjegyzés:

Kati írta...

Mi is szoktunk minden évben készíteni, az idén még nem készült, de még ezután fog:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails