2011. június 24., péntek

Fehér szeder?

Ha a faeper valójában szeder, akkor ez most fehér szeder?


Rémlett, hogy itt is láttam a környéken ilyen fát, csak nem épp termésidőben. Így tegnap este felkerekedtünk Istivel és elsétáltunk arrafelé. Sikerült is megtalálnunk azt a fát is, meg még három másikat. Egynek ugyanolyan sötét termése volt, mint a múltkorinak, egynek sötétrózsaszín, kettőnek meg fehér. Ízre eléggé hasonlóak, jó éretten kifejezetten édes mind. A fehér volt a legérettebb (ebből igen sok már le is hullott), a másik kettőért pedig még érdemes lesz visszalátogatni pár nap múlva, mert tömegesen akkor lesz az igazi.

Eddig határozottan nem akartam ilyen fát a kertbe, ne piszkítson össze mindent a lehullott termésével, de ez a fehér fajta megmozgatta a fantáziámat.
 

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekünk is van szederfánk a kertben, fehér szeder, (eperfának is mondják) a szomszédnak meg fekete szeder bokra van, amit úgy futtatott a kerítésre, hogy nekünk is jusson belőle:)

starfi írta...

ez faeper, az eperfa termése, ami egyáltalán nem szeder. a nem fahabitusú szeder a rózsafélék családjába tartozik (ami általában kúszik és tövises), az eperfa az eperfafélékhez (aminek nincs tövise).

Dulmina írta...

Patrícia: Ez az igazi, ha mindkettő van! A tüskés bokrot pár éve telepítettem, azóta szépen nő, szaporodik, és újabban már terem is.

Starfi: Köszönöm a pontosítást, szóval csak jól mondták ezt gyerekkoromban, hogy eperfa. A szeder megnevezést az utóbbi pár évben olvastam több helyen is; eleinte nagyon furcsálltam, aztán mostanra sikerült eljutnom odáig, hogy lehet ám, hogy én tudom rosszul - de ezek szerint nem.

starfi írta...

igazából szederfának a dunántúlon mondják pár helyen, de nagyszüleim hajdú-bihar megyeiek, úgyhogy én is eperfának ismerem :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails