2011. június 7., kedd

Rizses zöldségleves borecettel (vegán)

A nyári melegben különösen jólesik ez az üde, savanykás leves, mely langyosan a legfinomabb. Titka a minőségi alapanyagokban rejlik: a friss, zsenge zöldség, a különleges rizskeverék és a kézműves Tokaji borecet egyaránt hozzájárul a kellemes, harmonikus ízélményhez. Nem tartalmaz húst, tejet, tojást és glutént sem, így az ezeket kerülők is fogyaszthatják.


Rizses zöldségleves borecettel
(vegán recept)


Hozzávalók (5-6 adaghoz):
  • 1 liternyi vegyes idényzöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, újkrumpli, karalábé, karfiol, stb.)
  • 2-3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1,5 dl rizskeverék (barna, előgőzölt és vad rizs)
  • 1,5-2 liter víz
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • fél citrom leve
  • tányéronként 1 mokkáskanál Tokaji kakukkfüves borecet
Elkészítése:
A rizst bő vízbe áztatjuk.
A zöldségeket körömkefével alaposan megsikáljuk, csak a legszükségesebb esetben hámozzuk. Kisebb falatnyi darabokra aprítjuk mindegyiket.
Vastag aljú, lefedhető edényben felmelegítjük az olajat, és kevergetve átpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket, néhány perc alatt. Felöntjük a vízzel, ízesítjük a sóval, hozzáadjuk az áztatóvízből kiszedett rizst, és forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a rizs megpuhul (25-30 perc). Közben hozzátesszük a kakukkfűleveleket, a végén pedig belefacsarjuk a citromlevet és szükség esetén igazítunk a sósságán.
Tálaláskor belecsepegtetjük a fűszeres borecetet is.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails