2008. október 8., szerda

Saláta... meg gondolatok


Volt itthon pár petrezselyemgyökér, amit fel akartam használni. Vegyeszöldséges valamibe túl sok volt, így adta magát a jól bevált gyökérleves. Ebből a tejet egyáltalán nem kívántam, meg a levest se igazán. Gondoltam hát, hogy elkészítem kevés lével és valami reformos sűrítéssel - főzeléknek (ilyesmit már csináltam máskor, és jó is volt).

El is kezdtem megtisztogatni a gyökeret, mikor eszembe jutott, hogy milyen szívesen megenném inkább nyersen. Mármint a gyökeret meg az almát, a krumplit kevésbé. Viszont... ha csicsókára cserélném, akkor mindjárt jó lesz nyersen az egész. Salátának. Úgyse nagyon szoktam ilyesmit.

Be is hoztam hát egy marék csicsókát, meg kitaláltam, hogy reszelés helyett vékonyra fogok szeletelni mindent. Így hátha nem barnul meg a csicsóka, meg hátha nem lesz annyi leve az egésznek. Be is jött a dolog.

Hátravolt még ugye az öntet. Gyorsan végiggondoltam a lehetőségeket: majonézes (brr!), joghurtos (nem kéne), tejfölös valami (szintén nem), ecetes-olajos (jaj!)... egyáltalán, semmi markáns íz nem kell már ide, elég ízletes ez így, ahogy van. Egyáltalán, miért is kellene öntet?

Így ettem meg magában a vékonyra szeletelt (krumplihámozóval elfaragott) petrezselyemgyökér, csicsóka és savanykás alma keveréket (utóbbi kettőt meg se hámoztam). Finom volt, és mivel jó alaposan meg is kellett rágni, bőven volt időm ezt kiélvezni... meg gondolkodni.

Ezek szerint nem csak a nyárnak volt köszönhető, hogy egyre több dolgot szívesen ettem nyersen. Kezdődött tavasszal a fejes salátával (ami megfőzve rémesen néz ki, úgyhogy inkább átmentem nyúlba és megettem nyersen), aztán folytatódott a sok-sok gyümölccsel. Nyáron mindezt tetézte, hogy csak indokolt esetben voltam hajlandó begyújtani a tűzhelyet. No de most? Enyhébb nap volt, ez igaz, de vígan sütök is napközben...

A másik, amit érdekesnek találtam, hogy vajon miért nem éreztem szükségét az öntetnek. Egyáltalán, miért nem igazán szoktam salátákat készíteni és fogyasztani? Talán összefügg az öntet elhagyása azzal, hogy ez most ennyire jólesett? S vajon mindennek van köze ahhoz, hogy gyerekkoromban se nagyon ettem meg a köreteket, ha el voltak áztatva szafttal?

Káposzta, répa, cékla, zeller... - ezek is jók lehetnek ám nyersen! Ja, és a pasztinák is! Szóval újabb kombinációk várhatóak. S ha továbbra sem sikerül olyan öntetet kiötlenem, ami jól is esne, akkor bizony "szárazon" :)

2 megjegyzés:

Bridge írta...

Eddig csak reszelten, fekete retekkel, és céklával készítettem, csicsókával még sosem jutott eszembe, de úgy látszik érdemes kipróbálni. :)

Dulmina írta...

Ha ízlik a nyers csicsóka, akkor mindenképp :) Azt viszont reszelni nem ajánlom, mert elég érdekes, barnás színe lesz...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails