2008. március 15., szombat

Teljes kiőrlésű rozsos kenyér

Kenyérsütő gépes recept már régen volt - pedig a BlogCounter szerint még mindig ez a legnépszerűbb téma nálam. Persze az az igazság, hogy a kenyérsütő gépet magát is elég régen vettem elő, amióta berobbant a konyhámba a dagasztás nélküli kenyér, meg amióta van kovászom és az azzal készült kenyerekkel kísérletezek - no persze már nem kenyérsütőben :)

Viszont úgy láttam, hogy ezt a rozsost még nem írtam meg. Pedig itt a helye, annyira bevált. Ez volt az első olyan rozsos kenyerem a géppel, ami nem lett lapos, így aztán egy időben szinte mindig ilyet csináltam (már ha éppen nem volt valami kísérleti recept, ami izgatta a fantáziámat :)

A dolog úgy kezdődik, hogy összeszitálok 30 dkg Graham lisztet meg 30 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet.
Ebből a lisztkeverékből kiveszek egy tálba úgy 3 decit, keverek hozzá 1 csomag szárított élesztőt (0,5 kg liszthez való mennyiség), 1 teáskanálnyi mézet és 1,5 dl langyos vizet. Az egészet lefedve másfél-két órán át állni hagyom.
Utána a kenyérsütő edényébe öntöm, majd ebben a sorrendben hozzáteszek 1 tojást, 1 dl olajat, 2 dl tejet vagy vizet, a lisztkeverék többi részét, 1 evőkanál sót és pár evőkanál tetszőleges magot (lenmag, szezámmag, napraforgómag), esetleg még fűszereket (őrölt köménymag, kenyérfűszer).
Normál programon megsütöm. A dagasztás közben persze ránézek, és ha szükséges, akkor Graham liszttel, illetve vízzel korrigálok a tészta állagán (álljon össze gömbbé, legyen puha, de ne ragadjon).
A kész kenyeret rácsra borítva hagyom kihűlni.

Jó étvágyat!

A fenti recept kiindulópontja Ana rozsos kiflije volt.
További receptjeim a témában a kenyérsütő gép címkénél találhatók.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Vettem egy kenyérsütőgépet (Kenwood) és az utasításokat pontosan követve megcsináltam életem első kenyerét.
Az állaga formája tökéletes lett, az íze is, csak egy a baj vele, hogy van egy picit keserű utóíze. Lehet, hogy ez normális???
Mindenesetre köszönöm a receptet, jó érzés sikerélménnyel kezdeni..
József

Dulmina írta...

A teljes kiőrlésű liszteknek, főleg a rozsnak elég karakteres íze van, talán az tűnhet így olyanoknak, akik nincsenek ehhez hozzászokva. Ha nem ízlik, akkor érdemes nem 100 % teljes kiőrlésű lisztet használni, és kikísérletezni azt az arányt, ami pont bejön. Ekkor némileg kevesebb folyadék kell (a teljes kiőrlésű lisztek többet felvesznek, mint a fehérek), de amúgy ugyanezek a receptek működnek, sőt, valamivel légiesebbek lesznek úgy a tészták.

Dulmina írta...

Amúgy örülök, hogy rögtön elsőre sikerült ehető kenyeret készíteni. Hamar rá lehet érezni a varázsára, és utána főleg abbahagyhatatlan a házi kenyérsütés :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails