2008. március 7., péntek

Tavasz a tündérkonyhában

Vera meg Cukroskata is továbbította nekem a körkérdést, hogy mit jelent számomra a tavasz a konyhában. Például ezeket:

  • Napsütésre ébredek. Beleszagolok a levegőbe, és érzem a tavasz illatát! Nem kívánom már a télies ízeket – úgyhogy az ilyen jellegű recepteket lassan összecsomagolom és elrakom egy időre. Inkább előkerülnek a gyümölcsteák, a szódásszifon, meg persze a tavaszias receptek.
  • Lassan elfogy a sufniból az ősszel beraktározott krumpli, répa, cékla, petrezselyemgyökér... A polcon is kissé ritkásan állnak már a befőttek. Újabb és újabb dobozokat kell nyitni a kiürült üvegeknek.
  • Újra piacolok! Mert egyrészt nem kell úgy meggondolni, hogy biztos akarok-e biciklizni érte pár kilométert, másrészt pedig a januári kihaltság után kezd élettel megtelni a piactér. Igaz, a zöldségek többsége ilyenkor még üvegházi, de azért kezdenek megjelenni a szabadföldi áruk is.
  • Van kedvem biciklizni csak úgy is, különösebb cél nélkül. Persze ha a kertben fontosabb teendő akad, akkor inkább elő a gereblyével, metszőollóval, vagy épp az ásóval! Púpozva teli a komposztáló, lassan majd meg lehet már nézni, hogy mi van az alján, és elosztani az éhes növények között.
  • Kíváncsian nézegetem a tavaly ősszel ültetett növényeket, hogy mozdulnak‑e már. És persze nagyon örülök, ha látom, hogy igen! Reménnyel tölt el a bodza, a szeder, a ribizli rügyezése, meg azért a csicsókaültetvényben is bízom! És persze mindez bátorítást is ad ahhoz, hogy vessek pár növényt, például babot, borsót, pasztinákot, sütőtököt...
  • Rügyeznek a gyümölcsfák is, meg az utcára ültetett orgonabokrok, no meg előbújtak a hagymás növények is: jácint, nárcisz, tulipán... Sőt, ha minden jól megy, már csak napok kérdése, és virágoznak is. Akkor lesz csak igazi kiülni a teraszra, és élvezni a tavaszt!
  • Lassan kikerülnek a cserepes virágok is, meg a sufniban átteleltetett begóniák, le lehet porolni a kerti bútorokat, kirakni őket, s ha nem is reggelizni, de talán uzsonnázni már ki lehet ülni.
  • Egyre kevesebbet esznek a madarak, úgyhogy nekem kell elfogyasztanom a maradék (nem is olyan sok) napraforgómagot :) Miközben hallgathatom, hogy ők boldogan dalolnak :)
  • Húsvéti recepteket böngészek, és elhatározom, hogy idén tojásfestés is lesz, de tényleg!
  • Meg tortarecepteket is nézek, hogy aki személyesen köszönt fel, annak saját készítésű tortaszelettel köszönjem meg, hogy gondolt rám. A többieknek sajnos csak írni tudok, meg képet mellékelni :)

Kinél nem járt még a kérdés?
Siccike, Katanyaka, Nektek mi jelenti a tavaszt a konyhában?

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails