2008. március 10., hétfő

Amerikai palacsinta

Hirtelen felindulásból elkövetett tettként ezt is kipróbáltam. Korábban nem igazán foglalkoztatott a dolog, hiszen a palacsinta igenis legyen lapos, és ne négybehajtva meg jó ég tudja hogy töltve, hanem természetesen feltekerve! És az az igazi, ha mindenki maga tekeri a tányérján, a tetszése szerint kiválasztott töltelékkel. Nálam például a házi baracklekváros a tuti befutó.

Ami miatt mégis kipróbáltam az amerikai változatot, az meg az volt, hogy az édes helyett sós ízvilágra hangolt receptre bukkantam. No igen, sósan, az más. Úgy jöhet. Mert úgy nem adja magát az összehasonlítás, hiszen más jellegű a dolog.

Egyébként egy egyszerű, gyorsan elkészíthető ételről van szó, ami kifejezetten jól jön reggelire, mikor épp nem akad itthon kenyér. Én most csak füstölt sajtot tettem rá, de akár meg is lehet rakni, mint egy szendvicset. A tészta ráadásul jól variálható kedv, no és az épp fellelhető alapanyagok szerint.


Ami most került bele: 1 bögre (250 ml) teljes kiőrlésű liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 teáskanál só, 1/6 bögre egész mák, 1/4 bögre pirított napraforgómag, 1 nagy tojás, 1 evőkanál olívaolaj, 1 bögre víz, kevés zöldfűszer. Így a szokásos palacsintatésztánál jóval sűrűbb massza lett, amiből tenyérnyi felületű, úgy centi vastag darabokat sütöttem. Hármasával fértek a normál palacsintasütőbe, és ebből a mennyiségből 9 darab lett.

Amit a jövőben megvariálok: magoknak lenmag, szezámmag, tökmag; tojás helyett őrölt lenmag + víz; folyadéknak alkalomadtán joghurt vagy kefír; lisztnek zabpehelyliszt, zabkorpa; pirított pelyhek, a tésztába is egy kis sajt... Igazából az állagot kell eltalálni, a pontos tartalom fantázia kérdése.

Az édes változatot viszont a magam részéről továbbra is pihentetném :)

(Az ihlető Heidi Swanson receptje volt, Heidiről meg Katanyaka írt pár napja itt.)

2 megjegyzés:

Vera írta...

Dulmina ha egy recept egy tojást ír, azt nyugodtan kihagyhatod, nem fogod észrevenni!

Névtelen írta...

Ha meg többet ír, akkor is kihagyhatod, csak dobj rá egy kis kurkumát a színe végett, és már kész is a 8tojásos. :)
üdv VF

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails