2008. március 30., vasárnap

VKF! XIV – 4. rész: Tésztaételek

Szinte hihetetlen, de a sok kifőtt tésztával még nem merültek ki a lehetőségek. Merthogy remek tésztaételek is készíthetők ugyanabból az alap száraztésztából.

Hagyományos paraszti étel a pergelt leves. A pergelt annyit tesz: pirított – merthogy az egész úgy kezdődik, hogy zsiradékon meg kell pirítani a száraztésztát (összetört lebbencset vagy tarhonyát), kicsit a zöldségeket is (hagyma, krumpli, zöldpaprika, esetleg még sárgarépa, petrezselyemgyökér is) s csak utána felönteni vízzel. A zsiradék hagyományosan szalonna kisütött zsírja, de persze helyettesíthető olajjal (s ha nem akarjuk, hogy a kisült szalonna szétázzon, ki kell venni, s csak a végén, a megfőtt levesbe visszarakni). Kolbász vagy füstölt hús sem rontja el. Fűszerezésnek meg pirospaprika és só. Ugyanez kevés lével készítve tartalmas egytálétel, akár lebbencsből, akár tarhonyából. Krumplis helyett pedig akár lecsós is lehet. Eredetileg bográcsban készült, de azért konyhában, lábasban is megoldható :)

Vega módon is elkészíthető, egyszerűen kihagyva a húsos elemeket, vagy itt van ez a túrós tarhonya, ami szintén nem lehet rossz!

Vagyis változatosan elkészíthető, a rendelkezésre álló alapanyagokhoz igazítva. És nem reménytelen ügy a reformosítás sem.

(Folytatom...)

----------

Kapcsolódó bejegyzések:

1. rész: Magyar ízek

2. rész: Tésztagyúrás, darabolás

3. rész: Kifőtt tészták hagyományosan és egy kis csavarral

1. recept: Diós-almás metélt

(Noodles with apples and walnuts)

4. rész: Tésztaételek

2. recept: Öregtarhonya reformosan

(Tarhonya or lebbencs)

5. rész: Tészták – még!

3. recept: Tojásos nokedli csalamádéval

(Dumplings with eggs and mixed pickles)

6. rész: A mű angol nyelvű összefoglalója

(Hungarian home-made száraztészta)

7. rész: Záró gondolatok

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails