2008. február 4., hétfő

Variációk joghurtra

Ha Eszter Nagy light joghurt tesztje után inkább a házi megoldások érdekelnek, akkor pár tipp, hogy mit is lehet kezdeni a natúr joghurttal. Merthogy az rendben van, hogy egészséges, de mégiscsak unalmas lenne úgy simán elkanalazgatni nap mint nap...

Legyen gyümölcsös!

Ha van, a friss gyümölcs a legjobb – tisztítva és aprítva/reszelve, amennyi csak jólesik bele. Összekeverve vagy csak egyszerűen egy nagy kupac gyümölcs leöntve joghurttal. Én néha megbolondítom még egy kis mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel, vanília kivonattal is. Ha nincs friss gyümölcs, akkor van befőtt vagy dzsem (cukormentesen elrakott persze, mondjuk ilyen, ilyen vagy ilyen). A lével szépen lehet színezni és ízesíteni is. Dzsemmel keverve közelíthető meg legjobban a bolti gyümölcsjoghurt állag. De ha épp kompót van itthon (mert a leve mindennél jobb üdítőital!), annak a sűrejéből is szoktam joghurtot tuningolni: villával összetöröm, és úgy megy rá a joghurt. Így darabos marad egy kicsit, de ha valakit ez zavar, össze is turmixolhatja. Befőtt vagy kompót használata esetén további lehetőség az ivójoghurt-állag: csak több lé kell bele.

Legyen tartalmasabb!

Ha nem elég a gyümölcs, mehet bele pár kanál zabkorpa (vagy esetleg búzacsíra) – de mivel ez felszívja a nedvességet, gyümölcslevet is célszerű önteni még mellé. Natúr pelyheket is hozzáadva a gyümölcsös joghurthoz meg már meg is van a házi, garantáltan cukormentes müzli. Ha így önmagában nem ízlik, inkább mézzel vagy édesítőszerrel érdemes kiegészíteni még – a fent már említett fűszerekkel karöltve. Sőt! Akár csokis is lehet, ha kevés vízben feloldott holland kakaót keversz bele (e mellé persze mindenképp elkél az édesítés).

Legyen szép!

Magányos csemegézéshez még csak-csak megteszi a dobozban vagy egy bögrében összehozni mindezt, de kis leleményességgel és kézügyességgel még akár látványos desszert is válhat belőle. Ha külön-külön bekevert színeseket csak épphogy összekeversz, márványos lesz. Ha meg kiskanállal óvatosan egy üvegpohárba rétegezed a hozzávalókat, már nem is ciki feltálalni egy hétköznapi vacsora kísérőjeként. Vagy egy vasárnapi reggeli részeként. Vagy csak úgy...


A fenti ötletek konkrét receptekben:


Főzzük meg!

  • Kis zselatinnal összehozva remek joghurttorta válik belőle – ezt is lehet variálni gyümölccsel, gyümölcslével, túróval, de akár darált mákkal is. Cukroskata például így csinált a napokban kiváló édességet belőle.
  • Nagy kedvencem a joghurtos gyümölcsleves is, télen melegen, nyáron hidegen: a feldarabolt gyümölcsöt kis vízzel és édesítővel elkezdem főzni, mint a dzsemet, majd mikor már jó leves, felöntöm vízzel, joghurtot keverek bele, meg persze a gyümölcshöz illően fűszerezem. Legjobban a sárgabarackos meg az almás-őszibarackos ízlik, de szilvából, meggyből is csináltam már. Az alapot pedig akár el is lehet tenni kis üvegekbe, mint a dzsemet. Forrón beüvegelve és pár percre fejreállítva még tartósító se kell bele, hogy ne romoljon meg.
  • Főzelékekbe is kiváló. Ha kevés leve van a megpárolt zöldségnek, egyszerűen ráöntöm a joghurtot, összefőzöm és kész. Ha több a lé, akkor előbb pár kanál zabkorpát keverek bele, és így sűrítem be. Például ezt a kelkáposzta-főzeléket is így csináltam.
  • Nem főtt, de főtt (vagy sült) ételhez: zöldfűszerekkel vagy házi fűszersóval, mustárral, tetszőleges ízesítővel remek mártogató vagy öntet válik belőle. Mondjuk a csíkos krumplihoz.

Süssük meg!

Rakott ételek tetejére is szoktam használni tejföl helyett – ha könnyebbre akarom venni a figurát, vagy ha épp nincs itthon tejföl :-)

Kavart tésztákba, de akár kelt tésztába is kiváló. Gondolok itt ilyenekre például:

  • Egyszerű joghurtos süti: Egy tálban fakanállal jól összekeverem az alábbiakat: 2 doboz (2x175 g) joghurt, 2 tojás, 1 joghurtos doboz étolaj, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 evőkanál rum, édesítő ízlés szerint. Majd hozzákeverek 4 joghurtos doboz Graham lisztet és 1 csomag sütőport. Kivajazott formában tűpróbáig sütöm; akár kenyérsütő gépben is meg lehet sütni a bekevert tésztát a Sütés programon. Lehet dúsítani gyümölccsel, mazsolával, vagy akár tortalapként felhasználni a sima sütit.
  • Csokis-narancsos muffin
  • Búzacsírás Graham kenyér

Nálam ezért van itthon mindig natúr joghurt. És Nálad? :-)

(eredetileg a (súly)Vesztőhelyen)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails