2008. február 26., kedd

Magunk és mások egészségére – 3. Egyéb ötletek

A konyha és a beszerzés-selejtezés témaköre után még mindig nem fogytam ki a tippekből:

Mozgás, friss levegő – mert jólesik (és még hasznos is :)

  • Próbálok minél több időt tölteni a szabadban: például kertészkedéssel, sétával, biciklizéssel. Utóbbit gyakran úgy, hogy nem külön megyek el, hanem úgyis menni kell valahova, és ezzel összekötöm. Rossz időben meg marad az itthoni torna.

Közlekedés – mert menni kell, de nem mindegy, mivel

  • Nincs autóm – és ha lenne annyi pénzem, akkor se azt vennék rajta. Járok inkább biciklivel, ami ingyen van, ráadásul edzésnek sem utolsó. Túlvásárlás ellen is jól véd, hogy biciklivel haza kell tudni vinni mindent :) Jó időben 20-30 km-es túra bármikor jöhet – hosszabb útra meg tömegközlekedés. Nem állítom, hogy 100%-ig utasbarát a menetrend, de ki lehet bírni.
  • Ilyen téren szerencsés is vagyok, hogy távmunkában dolgozom itthon, ezért ritkán áll elő olyan, hogy ha törik, ha szakad, adott időre valahol ott kell lenni.

Háztartási vegyszerek – csak ami muszáj

  • Háztartási tisztítószerekből előbb a természetesek jönnek szóba: citromlé, ecet; aztán esetleg pár egyszerűbb alap dolog, ha muszáj – de a mindenféle extrák soha! (Különben azok hatóanyaga is mindig valami egyszerű, csak fel van turbózva még pár adalékkal, ami nem lenne létkérdés, no meg utána ügyesen eladva.) Szégyen, nem szégyen, nem csillog-villog úgy a ház, mint a reklámokban, de ami tisztaságmániát egyik-másik sugall (spékelve azzal, hogy ha nem így cselekszel, akkor nem szereted eléggé a családodat), azt erőteljes túlzásnak érzem.
  • Kozmetikumokból úgyszintén kevés és egyszerű. Mert nem hiányzik itt sem a sok-sok mű- és veszélyes anyag, no és a divat.

Értelmes spórolás, ahol lehet

  • Műszaki beszerzéseknél figyelek rá, hogy lehetőleg energiatakarékos legyen – főleg, ha várhatóan belátható időn belül visszajön a plusz ráfordítás a kisebb fogyasztás miatt.
  • Elektromos eszközök beszerzése előtt is elgondolkodom rajta, hogy tényleg kell-e az nekem, fog-e az annyit segíteni, hogy ne kidobott pénznek érezzem. A fogyasztásán túl nem elhanyagolható a tisztítás, a vele feldolgozató anyagmennyiség, vagy épp a használaton kívüli eszköz tárolása sem. Egyébként sokszor úgy érzem, hogy megfelelő kézi eszközökkel érdemesebb végezni bizonyos feladatokat.
  • Amúgy is próbálok takarékoskodni az árammal, vízzel, gázzal. Például ha sütök, akkor inkább többfélét is egymás után, hogy ne kelljen annyiszor külön előmelegíteni a sütőt.
  • A zuhanyozás elején kiengedett vizet egy vödörbe felfogva jó még kezet mosni, aztán meg WC-t leönteni. Befőzéskor az üvegek és gyümölcsök mosására használt vízzel meglocsolom a virágokat, bokrokat. Ételkészítéskor próbálom minimalizálni a mosatlanok mennyiségét, lehetőleg nem megvárni, hogy rászáradjon az étel az edényekre, az olajosakat külön kezelni, hogy ne olajozzák össze a többit is, stb.
  • Ha hosszabb ideig nem vagyok itthon, lejjebb tekerem a fűtést. Fűtési szezonban enyhébb időben (de ha ezt nem tudom kivárni, akkor is pl. reggel helyett inkább délután) végzek olyan feladatokat, ami sok ajtónyitogatással, szellőztetéssel jár. És még sorolhatnám...
(Folytatom...)

3 megjegyzés:

Vera írta...

Dulmina a háztartási vegyszereket és kozmetikumokat kicsit részletezhetnéd az olvasók kedvéért szerintem.

Dulmina írta...

Köszönöm az észrevételt, a következő részben megteszem.

Sütis néne írta...

Hű, Dulmina, ez aztán a részletes válasz a kérdésemre!;-)és még látom lesz folytatás, csak így tovább!:-)
legalább ha valaki az én részletesebb megoldásaimra lenne kíváncsi, majd hozzád irányítom, mert úgy látom elég hasonlóan gondolkodunk !:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails