2008. február 1., péntek

Csokis-céklás sütemény

Amíg sült a dagasztás nélküli kenyér, elkészítettem ennek az egyszerű sütinek a tésztáját, hogy a kész kenyér után rögtön rakhassam be sülni. Egyébként gyakran folyamodom ehhez a trükkhöz: amíg egy étel sül, addig előkészítem a következőt, hogy rögtön rakhassam be a meleg sütőbe. Így nem kell mindannyiszor üresen égetni a sütőt az előmelegítés miatt. Ezt valahogy mindig is pocséklásnak éreztem, bár belátom, hogy bizonyos ételeknél tényleg fontos, hogy ne a hideg sütővel együtt melegedjenek fel.

Mi tagadás, a mesterszakács nem csak a fűszeres céklalekvárt találta ki jól, hanem ezt is. Gyorsan össze lehet dobni, és már az illata is fantasztikus! Én (csökkentett mennyiségű) folyékony édesítővel és teljes kiőrlésű liszttel csináltam, de ez ugye a végeredményen úgyse látszik :-) A megfelelő állaghoz így kellett még hozzá egy kis víz - legközelebb meg majd jobban figyelek, hogy csökkentsem a liszt mennyiségét. A sütési idő lejártával egy laza, egyáltalán nem száraz lepény lett belőle, amihez így frissen nem kívántam a lekvárt, porcukrot meg végképp nem.

S hogy mennyire érezni rajta a cékla ízét? Szerintem kóstolás után nem sokan mondanák meg az összetevőket - ki lehet próbálni!

2 megjegyzés:

siccike írta...

Ez nagyon jól néz ki/ hangzik!:-) A folyékony édesítő helyett nem szoktál esetleg mézet használni? Nekem az édesítőkkel szemben van némi ellenérzésem, de a méz - cukor behelyettesítésben nem vagyok még én sem elég járatos.

Dulmina írta...

Van, amibe én is inkább mézet teszek, de a tészták állaga más lesz a méztől, szóval ott inkább nem. Meg ha lehetőség van rá, próbálom elkerülni a méz melegítése című ügyeket. Ha édesítő nélkül akarod reformosra venni a figurát, akkor a gyümölcscukrot javaslom - sokkal édesebb, mint a répacukor, úgyhogy mindenképp kevesesebb kell belőle. Csak arra vigyázz vele, hogy könnyebben pirul, ezért valószínűleg rövidebb ideig kell majd sütni. Én a DM-ben szoktam sajátmárkás gyümölcscukrot venni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails