2008. február 27., szerda

A tejbezabitól a kókuszkockáig

Mi a közös hozzávaló a címben szereplő két ételben? Segítségként itt van róla egy kép:


Fogyókúrás recepteket olvasgatók és kipróbálók persze előnnyel indulnak, hiszen gyakran találkozhatnak vele :-) Nem más ez, mint a zabkorpa.

Én is akkor ismerkedtem meg eme „fűrészpor-kinézetű valami” sokrétű felhasználási módjával, amikor Norbi módszerét tanulmányozva-próbálgatva a honlapján akkor még működő receptes fórumba tévedtem. Nem sok kellett hozzá, hogy megkedveljem, hiszen egyszerű, egész nap szabadon fogyasztható, és meglepően laktató ételek készíthetők belőle.

A legegyszerűbb a tejbezabi. Ehhez nem is kell más, csak tej, zabkorpa meg valamilyen édesítőszer. A tejbegrízhez hasonlóan kell elkészíteni, csak itt zabkorpát kell keverni a felforralt tejbe, majd lefedve egy kicsit állni hagyni. Az alapreceptben 3 dl tejhez 7-8 evőkanál zabkorpa szerepel, de érdemes kinek-kinek kikísérletezni, hogy az ő ízlésének milyen sűrűség felel meg. Lehűlve ez is tovább sűrűsödik még.

Natúr tejbezabin persze elég unalmas lenne az élet és a fogyizás, de szerencsére ez is variálható a végtelenségig. Gyümölcsökkel és fűszerekkel, a joghurthoz hasonlóan. A tej egy részét gyümölcslével helyettesítve színezhető is. Ha kevés mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt dobunk bele, nem kell édesíteni. A hígra főzött tejbezabi sűríthető, dúsítható darált mákkal vagy dióval is. És akkor az ünnepi zabkásáról még nem is szóltam...

Egyik kedvenc gyors vacsorám a Sült alma, amit szintén a zabkorpa tesz laktatóbbá. De ha már itt tartunk: bármilyen joghurtos csemegébe belekeverhető pár evőkanál zabkorpa – így még nem üt át az íze, viszont a rosttartalma miatt nem fogunk olyan hamar megéhezni utána.

Meg itt vannak a levesek. Gyakran készítek zabkorpás gyümölcslevest, aminek egy híg tejbezabi az alapja (0,5 liter tej + 75 ml zabkorpa), és ebbe összevágott, nyers idénygyümölcsöt (télen lecsepegtetett befőttet, például ilyet) rakok. Amíg felforr a tej, meghámozom és tányérokba osztom a gyümölcsöket. Az alapot a gyümölcsnek megfelelően fűszerezem, őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal, szegfűszeggel, vanília kivonattal... A por alakú fűszereket érdemes összekeverni a zabkorpával és úgy adni a tejhez – így jobban eloszlik. A megfőtt alapot a gyümölcsökre öntöm, és már lehet is kanalazni.

Aztán itt ez a zabkorpás zöldbableves, aminek egyetlen apró szépséghibája, hogy azonnal el kell fogyasztani, de ez azért megoldható :-) A sűrítési módszer pedig más leves esetén is jól jöhet...

Ha már a sűrítésnél tartunk: amikor a főzelékhez megpárolt zöldségnek sok a leve, akkor pár kanál zabkorpát is adok hozzá, nem csak joghurtot. Nedvességmegkötő hatását használom ki akkor is, amikor zsemlemorzsa helyett ezzel szórom meg a tepsit valamilyen rakottas alá, vagy épp egy lepény (mondjuk almás) alsó tésztájára kerül, hogy azt ne áztassa el a töltelék. Panírozáskor is remekül helyettesíti a lisztet, így a liszt-tojás-morzsa helyett nálam már régóta zabkorpa-tojás-morzsa játszik. (A morzsát pedig a házi teljes kiőrlésű kenyerek maradékaiból készítem – csak át kell hajtani a húsdarálón, illetve komolyabb robotgépek is tudnak ilyesmit aprítani).

De zabkorpa felhasználásával a fasirt-félékből is elfelejthetjük a nem túl egészséges (és nem túl vonalbarát) áztatott fehér zsemlét vagy kenyeret. Nagyon szeretem például a karfiolpuffancsot, akár nem is csak karfiolból. A zöldséget enyhén sós vízben puhára főzöm, majd lecsepegtetve összetöröm. Teszek hozzá tojást meg zabkorpát, és persze fűszerezem (só, bors, tetszőleges zöldfűszer, esetleg szerecsendió – ízlés szerint). Forró olajba kanalazva kisütöm. Valamilyen joghurtos mártogatóval tálalom. (A recept eredetije meg kép itt, csak sajnos a 3 tojást kihagyták a hozzávalók felsorolásából.)

Persze nem csak zöldségpüréhez, hanem darált húshoz is használható tojással karöltve kötőanyagnak. Itt van például ez a töltött paprika, aminek a töltelékéből paradicsomos húsgombóc, de valamilyen zöldség-alapú levesbe akár levesbetét is lehet. Népszerű nálunk a darált húsból készült pizza is (vigyázat, 1 tojást ebből is kihagytak!), aminek különlegessége, hogy a tészta mint olyan kimarad alóla. A feltét meg persze tetszőlegesen variálható. De ha valaki nagyon fasirtot szeretne, ugyanezt a húsos masszát kisütheti úgy is.

És a desszert még csak ezután jön! Mit szólnál egy kis gofrihoz? Első olvasatra nem hittem, hogy működik, de aztán mégiscsak meggyőződtem róla, és azóta is időről időre csinálok ilyet. 3 tojást szétválasztok, a sárgájához keverek édesítőt, 1 evőkanál tejfölt és 2 evőkanál tejet (vagy ha ezek épp nincsenek felbontva, akkor 3 evőkanál joghurtot inkább), 1 citrom reszelt héját, 1 kiskanál vanília kivonatot, végül 10 dkg zabkorpát. A tojásfehérjéből habot verek, majd azt is hozzáforgatom. Gofrisütőben megsütöm – 7-8 darab lesz belőle. Házi dzsemmel vagy lekvárral, esetleg friss gyümölccsel és cukormentes tejszínhabbal tálalom. (A tejszínhabot is házilag készítem egy jó öreg habszifon segítségével – így magam szabályozhatom az édességét, no meg a tejszín egy részét szűrt gyümölcslével helyettesítve ezt is lehet színezni.)

Másik nagy kedvencem pedig a címben már beharangozott kókuszkocka. Ennek a tésztájához veszek 4 tojást, 4 evőkanál joghurtot, 2 dl tejet, folyékony édesítőt, 1 csomag sütőport és annyi zabkorpát, hogy egy viszonylag sűrű, de azért a kivajazott tepsiben könnyen szétkenhető tészta legyen. (Ez a mennyiség a 3 db-os tepsikészlet legkisebbjében lesz elfogadható magasságú.) Közepesen meleg sütőben tűpróbáig sütöm. A kihűlt tésztalapot felkockázom. A bevonathoz sűrű kakaót főzök holland kakaóból, édesítőből és tejből (tényleg sűrű legyen – mint a folyósra olvasztott csoki). Villára szúrva megmártom benne a kockákat, majd rögtön kókuszreszelékbe forgatom őket.

--------

A receptekért köszönet a régi norbi.hu oldal fórumozóinak, valamint A karcsúság receptjei című könyv készítőinek. A könyvben található receptek egyébként hozzáférhetőek a WellnessCafé recepttárában is. A keresőben a Diéta típusának a Norbi Update lehetőséget kell választani. Bosszantó szépséghibája a dolognak, hogy helyenként kihagytak egy-két hozzávalót a felsorolásból, például a tojást előszeretettel :-(

--------

További zabkorpás receptekért érdemes szétnézni itt:

Mert zabot nem csak a lovak esznek :-)))

(Eredetileg a (súly)Vesztőhelyen)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Dulmina!
Szuper ez a bejegyzésed! Épp pár hete álltam át a Norbis táplálkpozásra, így jól jönnek a tapasztalataid. Köszi!
Üdv: Borzsi

Dulmina írta...

Akkor gondom lesz rá, hogy írjak róla máskor is :)

Ezt az oldalt ismered?
Norbi fogyi
Én nemrég találtam rá, és hasznosnak tűnik.

Valahol van még egy nagyon jó fórumos receptgyűjtemény is, de azt most nem találom :( Pedig a netről töltöttem le én is, és sok dolgot meg is csináltam belőle. Viszont ha érdekel, írj e-mail címet és szívesen elküldöm (a gépemen meg kell lennie).

Névtelen írta...

Hi-Hi! Azt az oldalt én csináltam, a norbi fogyist. Mikor elkezdtem sehol nem találtam jó receptgyűjteményt a neten vagy mindenhol u.a. kaják voltak fent. Így jó pár fórumból összerakosgattam. Még töltöm fel receptekkel. Megköszönném, ha átküldöd amik neked megvannak. Az e-mailem: borzsi@freemail.hu
És örülök, hogy tetszik az oldalam! :)

Dulmina írta...

Borzsi, levél ment. Remélem, hasznosnak találod majd.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails