2009. október 17., szombat

Krumplilepény paprikalekvárral (és egyéb variációk a témára)


Mióta sikerült kellőképpen leegyszerűsítenem, gyakran készítek krumplilepényt. Hámozott nyers krumplit éles reszelő nagy lyukán lereszelek egy tányérra, majd vékonyan kiolajozott és felmelegített palacsintasütőbe nyomkodom, 1-1,5 cm vastag rétegben. Kis lángon addig sütöm, míg pirul az alja (úgy érzésre, meg kicsit félrecsúsztatva alá lehet kukucskálni). A tányérra csúsztatom, majd visszaborítom a serpenyőbe. Villával lenyomkodom, és a másik oldalát is megsütöm (ez már kicsit gyorsabban megy). A tányérra borítom, hogy a forró oldala kerüljön felülre. Tálaláskor picit sózom, meg ízlés szerinti feltétet rakok rá. Lassan érdemes sütni, akkor lesz szép és enyhén ropogós külseje és puhára párolódott belseje. Nem az a pár perces művelet, de a megfordításon kívül nem igényel figyelmet, nyugodtan lehet addig mást csinálni.

Legtöbbször parenyicát reszelek a tetejére, vagy pedig natúr joghurttal, esetleg tejföllel kenem meg, de tejmentes lehetőségek is akadnak szép számmal: most éppen a nemrég készített paprikalekvár maradékát kentem rá, de ettem már padlizsánkrémmel vagy zakuszkával is (igazából mindenféle kenyérkence vagy szósz szóba jöhet). További variációs lehetőség, ha magát a lepényt nem tisztán krumpliból készítem, hanem annak legfeljebb harmadát valami más, jól reszelhető zöldségre cserélem. Ezek közül a pasztinákos a kedvencem, de a maga nemében mindegyik jó. Nem vega módozatban pedig megfordítás előtt ki lehet rakni a tetejét kolbásszal vagy húsos szalonnával, és úgy készre sütni. Vagyis van egy alap, és ez aztán könnyen igazítható mindenféle ízléshez; egyformát eszünk, és mégis ki-ki olyan változatban, amit igazán szeret.

Idő: bő fél óra elteltével lehet enni, de csak 5-10 percnyi munka van vele
Pénz: bő 1/2 kg krumpli kell adagonként a natúr lepényhez, ehhez jön még a választott feltét ára (egy százasból már nagyon komoly és tartalmas adag kijön!)
Megoldható hazaiból.

2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Ez nagyon klassz, szeretem az ilyen lepényeket, s a Tiéd tényleg talán a legegyszerűbb változat. Holnap kipróbálom.
Más: meddig hagyhatjuk a földben a csicsókát szerinted?
S megint más, ha van kedved hozzá:
http://napmatka.blogspot.com/2009/10/mi-kerul-kosarba.html

Dulmina írta...

Jó étvágyat a krumplilepényhez!

A csicsókát most még nem érdemes tömegesen felszedni, mert még nőni fognak a gumói valamennyit. Elég rosszul tárolható (gyorsan fonnyad, főleg a mostani, zsenge darabok), úgyhogy én később is csak annyit szoktam felszedni egyszerre, ami várhatóan elfogy néhány napon (maximum egy héten) belül. Amikor viszont beáll a tartós hideg és a föld is átfagy, még előtte érdemes "kimenteni" többet. Amúgy semmi baja nem lesz a földben, a fagyok után a tavaszi szedés is fogyasztható (legfeljebb egyiket-másikat már érdemes meghámozni), aztán március körül van vége, mikor már kezd csírázni. Addigra érdemes kiszedegetni többé-kevésbé mindet, ne túl sűrűn hajtson az új nemzedék.

Köszönöm a körkérdést, hamarosan összeszedem a választ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails