2009. október 18., vasárnap

Tárkonyecet

Idén különösen nagyra és - a szorgalmas nyírásnak köszönhetően - sűrűre nőtt a kertemben a tárkony. Még most is teli van zsenge hajtásokkal, amiket viszont ekkora mennyiségben nem tudok már frissen felhasználni a konyhában a fagyokig. Ma leszüreteltem egy jókora adagot, és a bodzaecet mintájára tárkonyecetet készítek belőle:

A tárkonyágakat beletömtem egy (720 ml-es) befőttesüvegbe, felöntöttem egy fél liter fehérborecettel, majd egy celofánnal kibélelt fedőt csavartam rá (a bélésre azért van szükség, mert így biztosan nem marja ki az ecet a fedő belsejét). Eltettem a kamrába (hűvös, sötét helyre), időnként majd megforgatom, aztán egy-két hónap elteltével leszűröm, visszaöntöm a borecet eredeti üvegébe, és átcímkézem. Egyelőre saját használatra gondoltam, s ha beválik, akkor elkövetkező években gasztroajándéknak is szóba jöhet, természetesen néhány hozzáillő recept kíséretében.

Idő: kb. 15 perc munka + legalább 1 hónap érlelés
Pénz: 280 Ft volt a felhasznált fehérborecet, a tárkony meg ingyen nőtt :) (és ekkora mennyiségben nemigen vásárolható)
Hazai alapanyagokból.

1 megjegyzés:

Daisy írta...

Gyönyörű színű a tárkonyod. Nekem bolti van, de betettem a fagyasztóba, mielőtt tönkre menne. Egy-egy dobozban van tárkony, borsikafű, oregánó, kakukkfű és curry ágak. Sajnos ez valami agyontermesztett curry.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails