2010. szeptember 27., hétfő

Patiszonos krumplis egytál hajdinával (vegán)

Barátkozom a hajdinával. Nem mondanám rá egyértelműen, hogy nem szeretem, de nem is keresem az alkalmakat és a recepteket, hogy rendszeresen készítsek belőle valamit. Ha veszek egy csomaggal, az ki is tart vagy egy évig, és akkor is csak azért fogy el, mert nem akarom már tovább rakosgatni. Érdekes módon ha készítek belőle, illetve inkább csak vele valamit, az legtöbbször alapvetően ízlik, viszont ismétlést nem kívánok belőle a közeljövőben (vagy ha igen, akkor hajdina nélkül). Karakteres íze van, amiből nekem olyankor elég egy időre.

Most adott volt egy öregecske patiszon, és úgy gondoltam, hogy ennek a nem valami erőteljes íze mellé jó lesz az igencsak karakteres hajdina. S hogy kellően laktató is legyen, krumplit tettem még hozzá, és rövid lével, egytálételnyi sűrűségben készítettem el. A sok zöldség mellett nem dominál benne a hajdina, de azért megadja az alap ízt az egésznek.


Patiszonos krumplis egytál hajdinával
(vegán recept)


Hozzávalók (3-4 adaghoz):
  • 1 arasznyi átmérőjű patiszon
  • a feldarabolt patiszonnal kb. egyforma mennyiségű krumpli
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 marék hajdina
  • víz, amennyi épp ellepi
  • 1 evőkanál natúr vegamix
  • 1 evőkanál sós paprikakrém
  • 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
  1. A patiszont megtisztítjuk és kisebb falatnyi darabokra vágjuk.
  2. A krumplit alaposan megmossuk, majd kis hasábokra vágjuk (ha szép, vékony a héja, nem kell meghámozni, kellemes plusz ízt ad az ételnek a héj).
  3. Egy vastag aljú lábasban felmelegítjük az olajat, majd kevergetve átpirítjuk rajta a langyos vízzel alaposan átmosott hajdinát. Hozzáadjuk az előkészített krumplit, és együtt is pirítjuk még egy kicsit.
  4. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a vegamixet és a paprikakrémet, majd forrás után kis lángon, lefedve főzzük.
  5. Amikor a krumpli már érezhetően puhul (kb. 10 perc), hozzáadjuk az előkészített patiszont is. Szükség esetén pótoljuk a levét, hogy épp ellepje.
  6. Ha már minden haraphatóra puhult benne (újabb kb. 10 perc), akkor hozzáadjuk az összevágott petrezselyemzöldet is, és tálaljuk.
Változat:
Ezt az ételt hosszabb lével, levesként is elkészíthetjük. Ebben az esetben javaslom a burgonyapehely használatát a sűrítéshez. A majdnem kész levesbe állandó kevergetés mellett beleszórunk pár evőkanálnyit, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget, és összeforraljuk. Ennyi zöldségből így 6-8 tartalmas adag leves is lehet.

Idő: 35-40 perc, aminek legfeljebb a fele munka
Pénz: kb. 150 Forint az egész
Alapvetően hazaiból, a hajdina kivételével.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails