2008. december 1., hétfő

A nyersevésről

Az utóbbi időben elég gyakran fogyasztok nyers gyümölcsöket, zöldségeket mindenféle fűszerezés, öntet meg egyebek nélkül, egyszerűen csak felaprítva (arra meg már korábban rászoktam, hogy csak kivételesen indokolt esetben meghámozva). Legtöbbször persze valamilyen főtt vagy sült "körítés" mellett, bár egyre inkább a nyersek javára eltolva az arányt.

Ami nagyon szembetűnő, hogy ezeket a nyerseket bizony nem lehet csak úgy hipp-hopp bekapni, hanem komoly rágásteljesítményt igényelnek. Lehetne persze reszelni, facsarni, turmixolni, stb., de ahogyan a főttek pépesítése távol áll tőlem, úgy valahogy ettől is idegenkedem. Szóval továbbra sem áhítozom profi turmixgépre meg gyümölcscentrifugára, jó ez darabolva, majd rágva, még az én egyáltalán nem tökéletes fogaimmal is.

Kellemesen jól is tudok lakni velük, ha megfelelő mennyiséget elrágcsálok. Ez egy nagy tányérnyi, csomójára attól valamivel több, mint amennyit főttekből jóízűen megeszek egyszerre; tudva persze, hogy bizonyos alapanyagokból az összevágott darabok térfogata igencsak csalós (pl. káposzta). Gabonás körettel (pl. kifőtt tészta, kuszkusz) megtámogatva egész sokáig bírom utána éhség nélkül, csak zöldségnél ez az idő kevesebb.

Télnek megyünk, de azért szerencsére most is akadnak olyan gyümölcsök, zöldségek, amik ízletesek nyersen is (sőt, bizonyosakat most már "sajnálok" megfőzni), úgyhogy szándékomban áll rendszeressé tenni az ilyen ételek fogyasztását. Mert jólesnek.

És ugyanezen okból helyük van itt is, még ha botrányosan egyszerűek is, és általuk sajátos értelmezését valósítom meg nemcsak a főzésnek, hanem a gasztroblognak is.

4 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nekem nagyon bejönnek egyszerű étkeid, és (a Testkontroll nyomán is) hiszek benne, hogy annak, amit megeszünk 70%-a magas víztartalmú, tehát kezeletlen, nyers élelmiszer kell, hogy legyen. Be sajnos nem tartom, illetve inkább csak nyáron, amikor sok a friss gyümölcs, zöldség. A téli zöldségeket az édeskés jellegük miatt kevésbé szeretem, de ilyenkor is gyümölccsel (esetleg nyers karalábéval) indul és zárul a nap, csak délben eszünk főtt (sütött) ételt. Sajnos én csak nyers koszttal nem lakom jól és néhány zöldségféle kicsit puffaszt. De pl. tésztával együtt már laktató, ezért is tetszett a kelkáposztás tésztád. Abban biztos vagyok, hogy a testednek hatalmas jótétemény az az út, amin jársz, és biztosan meghálálja.

Dulmina írta...

Nagyon nagy mélységekig nem jutottam az egészségtelen életmódban, de azért tudom értékelni így is, hogy ezektől az ételektől jól érzem magam :)

Ahogy én látom, a nyers valahogy máshogy laktat, és nagyon energikus vagyok utána, de rövidebb hatású, mint mondjuk a tészták vagy az egyéb gabonafélék. Ezért próbálgatom ilyen kombinációban. Tegnap este már nem is esett jól külön a kuszkusz, bele kellett karikáznom egy sárgarépát, hogy rágható legyen, és tényleg úgy érezzem, hogy ettem valamit.

A 70 % nyerset szerintem én sem érem el mindig, de törekszem :)

harmony írta...

na csak jól láttam én:) azért remélem az egyszerűbb nyers ételkombinációk is felkerülnek majd a blogodra.

Dulmina írta...

Minden felkerül! Súlyos kényszert érzek az egyszerű dolgok megírására is, mert én is szeretek ilyeneket olvasgatni másoknál. És örömmel tapasztalni, hogy milyen jók :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails