2008. december 17., szerda

Ajándék a kamrából

Aki hozzám hasonlóan egész évben sokat foglalatoskodik befőzéssel, annak nem feltétlenül kell kifejezetten most alkotnia valamit ahhoz, hogy valamilyen finom dzsemet, lekvárt, vagy épp csatnit ajándékozhasson.

Némi gondolkodást azért igényel az ügy. Nem mindenki értékeli ugyanis egyrészt a gasztroajándékokat, másrészt a saját készítésű dolgokat. Legelőszöris tehát célszerű végiggondolni, hogy a megajándékozott hogyan viszonyul mindezekhez. Ha úgy döntünk, hogy alapvetően mehet az ügy, akkor pedig személyre szabottan érdemes választani. Talán triviálisnak tűnik néhány szempont, de nem árt mérlegelni, hogy tényleg róla szóljon az ajándék, ne csak a kezünkbe akadó első valamit csomagoljuk be neki. Nyilván olyan hozzávalókból legyen, amiket kedvel, és ne legyen benne semmi olyan, amit bármely okból mellőz (pl. alkohol, mazsola, bizonyos fűszerek, hagyma, cukor/méz, stb.). Jellegét tekintve is érdemes olyat választani, amit amúgy szokott fogyasztani. Ha a hagyományosabb ízeket kedveli, akkor inkább ilyesmit adnék neki, ha viszont nyitott az újdonságokra, akkor lehet valami merészebbet is. Nem árt, ha valami közvetlenül fogyasztható dolog is van a csomagban, nem csak főzéshez használható alapanyag. Olyan se nem kicsi, se nem nagy üveget szoktam választani: így nem tűnik spórolósnak, de ha nem igazán ízlik, nem is túl sok.

Hátravan még a csomagolás. Én valamilyen hozzáillő színes papírt szoktam gumizni vagy kötni a tetejére. Akár ennek a belsején, akár külön is lehet, de mindenképpen mellékelek hozzá leírást is: ebben egy-két mondatban leírom, hogy mi van az üvegben (szeretem, ha minden összetevő kiderül, pontos receptet viszont nem szoktam írni), meg legfőképp, hogy hogyan, mihez fogyasztható. Ha a megajándékozott érdeklődik, szóban is szívesen elmondom ezeket, de a tapasztalat azt mutatja, hogy jó az, ha leírva is megvan, amiből bármikor felidézheti.

Konkrét receptet most nem írok, mert nyilván nem mindenhez lehet mostanság beszerezni a hozzávalókat, meg mindenkinek más és más lapul a kamrájában, mint szóba jöhető készlet. Nálam például ezek. És Nálad? ;)

(A bejegyzés korábban a Vegán karácsony című blogban is megjelent.)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails