2008. január 27., vasárnap

VKF! XII - 2. rész: Színes-illatos-ízes fűszersók házilag

A tegnapi "elméleti háttér" után a gyakorlati megvalósítás:

Négyféle ízben cináltam apró szemű fűszersót [bekezdés előtti kép]. Ezekhez finom szemcséjű tengeri sót és kávédarálóban kb. ugyanakkorára őrölt ízesítőt kevertem fele-fele arányban (persze ez ízlés szerint módosítható). Így lett zelleres (szárított levélből), citrusos (lereszelt, majd megszárított narancs- és citromhéjból), vegyeszöldséges (házi vegamixből) és petrezselymes (szárított levélből) fűszersóm. Aztán a ledarált vegyeszöldség meg az átkristályosított só kiszitálásával és összehozásával csináltam közepes szemcséjű zöldséges sót is [bekezdés utáni kép]. (A szemcseméret azért jó, ha közel egyforma, mert így keverednek el egyenletesen.) A szép nagy sókristályok meg egyelőre még "parkolópályán" vannak, mivel nem sikerült megfelelő őrlőfejes üveget vennem... (Só esetén nem örülök a fém alkatrészeknek, mert hamar tönkremennek - no és az egyéb kivitel sem mindegy.)


Tulajdonképp tényleg csak a fantázia szab határt a használható ízesítőknek: az eredeti cikkben szecsuáni borsos és matcha poros só szerepelt még, meg a lelkes kommentezők felvetettek számos zöldfűszert, sőt, még a csokis só felhasználására is akadt ötletük (pattogatott kukoricára biztos jó is az :-) - meg Chili & Vanília azték karfioljából kiindulva esetleg másra is...)
Amit én fontosnak éreztem, hogy mindezek szárazak legyenek - így nem csomósodik össze az egész, hanem szépen ki lehet szórni a sótartóból. Azt meg fedeleset kerestem nekik, hogy a levegő nedvességtartalmát se tudják majd alkalomadtán vég nélkül magukba gyűjteni.

Szép, szép, de mire jó mindez? A tegnap már részletesen kitárgyalt ajándékozás mellett...

Díszítés
re: Kész ételt a tányéron megszórni, tepsis rakottas tetejét megszórni, saláták tetejére, de akár vajaskenyérre vagy szendvicsre is el tudom képzelni - végülis minden olyasmire, amit amúgy is megsóznék.


Színezésre: Krumplipürébe, mártásokba, öntetekbe, kenőkékbe keverve, de még akár sós sütemények tésztájába gyúrva is.


Ízesítésre: A vegyeszöldséges változat olyan, mint egy erősen csökkentett só- és növelt zöldségtartalmú ételízesítő, adalékanyagok nélkül: tehát mindenbe, amibe ételízesítő, leveskocka, alaplé, zöldségleves, stb. kellene. A citrusos változatot mindenképpen kipróbálnám hallal, de akár csirkehússal is. És még a sófogyasztás is csökkenthető velük, mivel összességében kevesebb só felhasználásával adnak finom ízt az ételeknek.


Ráadás halas recept: A fenti képen a kenyéren a kenőke egy bármikor gyorsan összedobható halkrém. Lecsepegtetett és villával összetört olajos halat kevertem krémesre majonézzel, és az egészet egy kis citrusos fűszersóval dobtam fel.

Ráadás nem halas recept: A másik képen látható sült krumpli elkészítéséről itt írtam korábban. A mártogató meg egyszerű tejföl, egy kis mustárral és petrezselymes fűszersóval ízesítve.

És persze kísérletezek tovább... :-)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails