2008. január 20., vasárnap

Ajvárral töltött... szamósza-féle :-)

Nem ennek indult, de ez lett belőle. Nem bántam meg, ezért leírom.

Tudom, hogy elég bizarr dolog összehozni a Balkánt meg Indiát, de bizonyos kényszerítő körülmények ezt eredményezték:

Az úgy volt, hogy már régóta ki szerettem volna próbálni Fűszeres Eszter lecsós lángosát, kihagyva persze a virslit :-) Elismerem, nem egy tipikus téli kaja, de úgy érezem, jólesne.

Be is dobtam a tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe összedagasztani. Graham liszt, több víz, ahogy azt szoktam.

Aztán kimentem a sufniba kersni egy üveg lecsót. Na, itt kezdődtek a problémák. Az előbb csak függőben lévő, majd végül megvalósult költözés, házfelújítás, miegymás közepette szokva vagyok hozzá, hogy "dobozból kell élni", de bizony hiába néztem át a polc teljes tartalmát meg a dobozokat is, lecsó csak nem akart kerülni :-( Minden más meglett viszont, amit most épp nem, de korábban kerestem a témában :-)

A gép közben összedagasztotta a tésztát. Pizzaféle már volt a héten, nem sok kedvem volt ismételni, még ha ezúttal a feltét más is lett volna. Ennyi tészta viszont magában semmire se elég...

A mentő ötletet végül a hűtőben található bontott üveges áruk adták: volt egy, amit beazonosítva megállapítottam, hogy házilag elkövetett ajvár. Kevés volt már az üveg alján, de sebaj! Épp az előbb, a lecsókeresés közben találtam még két másik, bontatlan példányt.

Szóval akkor nem lecsó, hanem ajvár. Végülis mindkettőben van valamilyen paprika...

Meg az ajvárban olívaolaj is. És az egészet olajban kisütni - nem biztos, hogy annyira jó ötlet. Inkább sütőben kellene megsütni, akkor legfeljebb a tepsit kell kiolajozni egy kicsit...

Közben megkelt a tészta is, elkezdhettem hát összehozni a töltelékkel. Kifli legyen? Vagy inkább rúd? Mindegy, de nem lenne nyerő, ha kifolyna a töltelék... Milyen praktikus is a szamósza illesztése!

Akkor talán legyen ez is valami olyasmi, még ha kicsit nagyobb méretben is. Elosztottam hát 8 felé a tésztát, betöltöttem, rásorakoztattam egy vékonyan kiolajozott tepsire, mindegyiknek a tetejét is megkentem egy kis olajjal (mert ugye a tésztában az nem volt egyáltalán, és ha mégsem olajban sütöm ki, akkor talán egy kicsi nem ártana valahova), és közepesen forró sütőben úgy 20 perc alatt megsütöttem.

Evés közben pedig kitaláltam, hogy azért valami kis fűszerezés, mondjuk oregánó vagy bazsalikom nem ártott volna neki. Mindegy, majd legközelebb...

1 megjegyzés:

Rossamela írta...

Tetszik ez nekem, az ilyen összelegózott dolgok nagyon jók tudnak lenni!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails