2008. augusztus 31., vasárnap

Potpourri

Egyelőre még nem a karácsonyi változat, csak amolyan "hétköznapi".

Gyűjtöttem hozzá rózsaszirmokat (amikor már majdnem elvirágzott, de még épp nem hullott le - hogy ne a földről kelljen felszedegetni), meg a különféle gyomnövények virágzatából, illetve egyéb dekoratív részeiből (arra azért ügyeltem, hogy ne legyen nagyon virágporos). De jöhet mindenféle szép termés, szép színű vagy épp érdekes alakú levél - ami megtetszik :)

Ezek vannak most szárítás alatt - most még elég erős a nap ahhoz, hogy gyorsan, a színüket megtartva száradjanak ki a begyűjtött darabok. Illóolajjal fogom majd illatosítani. Előbb valami zárt edényben tartom egy darabig, utána meg kirakom, hogy illatozzon. Ha már gyengül, akkor további illóolajjal fel lehet frissíteni.

Ki fogok próbálni olyan változatot is, amelyben valamilyen fűszernövény adja az illatot.

Két cikk a témában, ötletet meríteni: itt és itt.

2 megjegyzés:

rigofioka írta...

Szia!
Hogyan frissíted fel az illatát a potpourri-nak? A kiválasztott illóolajat csak egyszerűen rácsöpögteted a szirmokra, termésekre, utána meg egy ideig lezárod? Mennyi ideig? Van a potpouri-m, de már teljesen elment az illata. Viszont nagyon dekoratív és nem szeretném kidobni. Válaszod előre is köszönöm.
Erika

Dulmina írta...

Szia!
Fedeles fémdobozban tartom a potpourrit, teszek rá 5-10 cseppnyi illóolajat, és valamennyi időre lezárom. Minél tovább áll így, annál jobban átjárja az illat, de akár már másnap kinyitom pár órára. A használt illóolajtól is függ, hogy meddig marad illatos, ha már nem vagy csak nagyon gyengén érzem, akkor megint megcsöpögtetem. A párologtatáshoz való illóolajak nem is drágák, úgyhogy különösebben nem spórolok vele.
Dulmina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails