2008. augusztus 8., péntek

Bodzadzsem

Ha sok bodzabogyóhoz sikerül jutni, akkor a Bajor bodzabefőtt mellett ezt a dzsemet készítem el belőle. A leszemezés babra munka, utána a többi megy, mint a karikacsapás. Sajnos/szerencsére ez utóbbi a fogyasztásra is igaz :-) (Sajnos, mikor több menetben csinálni kell, de szerencsére, mert ízlik - és jólesik enni egy jót, meg bezsebelni a dicséreteket :)

Bodzadzsem

  1. A befőttesüvegeket és a fedőket kiforrázzuk. Ebből a gyümölcsmennyiségből kb. 2 liternyi dzsem lesz. A fedők belsejét érdemes celofánnal kibélelni, hogy ne fogja be a bodza (én kör alakúra szoktam vágni a celofánt, így a lezárt üvegen már nem látszik, és nem is nyújtja ki a fedőt).
  2. Előkészítjük a gyümölcsöket: A bodzabogyót leszemezzük, szűrőben megmossuk, és kimérünk 1 kg-ot. Az almát meghámozzuk, lereszeljük (a reszelő nagy lyukán), és abból is kimérünk 1 kg-ot.
  3. A kettőt összeöntjük, édesítővel/gyümölcscukorral és citromlével ízesítjük (mennyiség ízlés szerint, én kóstolgatni szoktam közben, és bőven hagyni érvényesülni a gyümölcsök ízét). Előírás szerinti módon és mennyiségben dzsem kocsonyásítót teszünk hozzá - az előírásból a cukrozást persze nem kell komolyan venni :-)
  4. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk, pár percre fejreállítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Változatok:

  • Alma helyett csinálhatjuk kimagozott, ledarált szilvával is. A hozzáadott egyéb gyümölcs teljesen átveszi a bodza színét és ízét.
  • Ilyen módon bármilyen más (lehetőleg jó érett, ízletes) gyümölcsből készíthető minimális cukortartalmú diabetikus dzsem.

Felhasználási javaslatok:

  • Fánkba, gofrira, kalácshoz nagyon finom.
  • Áfonyadzsem helyett is gyakran használom süteményekbe vagy például rántott sajthoz.

Internetes recept alapján saját fejlesztés

2 megjegyzés:

Esztimese írta...

Szia!

Karácsonyi lapokat böngésztem (igen, tudom, nem vagyok normális, hiszen augusztus van :D ) és úgy találtam ide, hát valami fantasztikusan csodajó az oldalad, mindenkinek találtam rajta karácsonyi ajándékot, most nekilátok a nem karácsonyi témák átböngészésének :) Nagyon jó itt nálad, köszönöm :)

Dulmina írta...

Kellemes böngészést, örülök, hogy találtál nálam érdekes dolgokat! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails