2008. augusztus 8., péntek

Bajor bodzabefőtt

Lassan eljön a bodzaszezon, előkerestem hát két jól bevált receptemet a témában. Ezt a befőttet idén mézzel, és tartósító nélkül fogom készíteni.

* * *

Bodzaszezonban szinte kihagyhatatlan nálam ez a befőtt. 3-4 decis üvegekbe szoktam rakni, aztán pedig különféle fogások részeként felhasználni. Egyet meg mindenképpen félreteszek Szilveszterre, a bóléhoz.

Bajor bodzabefőtt

  1. A befőttesüvegeket és a fedőket kiforrázzuk.
  2. Előkészítjük a gyümölcsöket: A bodzabogyót leszemezzük, meg­mossuk. A szilvát megmossuk, félbe vágjuk, magját eltávolítjuk. A körtét megmossuk, nyolcadokra vágjuk, és citromos vízbe rakjuk, hogy ne barnuljon meg. Körülbelül egyforma mennyiségű legyen mindegyik gyümölcs, esetleg a bodza lehet kicsit kevesebb.
  3. A feldarabolt gyümölcsöket vegyesen üvegekbe töltjük. A bodzabogyót a szilva- és körtedarabok közötti résekbe érdemes bekanalazni. Édesítővel és szegfűszeggel ízesítjük, majd felöntjük a körte citromos levével. Tetejére citromkarikát és késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk.
  4. A lezárt üvegeket addig dunsztoljuk, amíg egyet kiemelve és megmozgatva már éppen forog benne a gyümölcs. A fazékban hagyjuk kihűlni.

Felhasználási javaslatok:

  • Sültekhez, főtt húsokhoz, illetve önálló csemegeként tálaljuk.
  • Friss déligyümölcsökkel és pezsgővel nagyon finom és kellemes színű gyümölcsbólé készíthető belőle.

Internetes recept alapján saját fejlesztés

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails