2008. augusztus 2., szombat

Könnyű nyári tésztaétel villámgyorsan

Nyáridőben gyakran készítek ilyet. Ma például konkrétan ezt:

Úgy szokott történni az eset, hogy különösebben nincs kedvem extrában fűteni, de azért enni meg csak kell. Így aztán nagyon gyorsan szeretnék valami finomat.

0. perc: Fölteszek hát egy fazékban vizet forrni.
1. perc: Aztán kimegyek a sufniba tésztáért meg zöldségekért. Zöldség kategóriában bármilyen friss, nyári dolog jöhet, legtöbbször cukkini, padlizsán vagy paprika (vegyesen is akár, és a maradékok kiváló felhasználási módja). No meg friss paradicsom.
2. perc: Rögtön neki is esek előkészíteni, darabolni. Hámozni csak ha muszáj.
5. perc: A vizet sózom, beleöntök 10 dekányi durumbúzás tésztát (ma éppen masnitésztát), aztán jól illeszkedő fedővel lefedem, és elzárom alatta a lángot. Addig hagyom így, amennyi főzési idő a tészta csomagolásán van. Addigra kellemes al dente állagú lesz.
6. perc: Közben egy mély serpenyőben kevés olívaolajat forrósítok, és rádobom a zöldségeket (ma például két kis cukkinit). Időnként átkeverve nagy lángon összesütögetem őket, amíg egy kis színt kapnak. (Lehet fűszerezni is ízlés szerint, én személy szerint hagyom őket natúr érvényesülni.)
11. perc: Felcikkezem a paradicsomot. Ha van maradék olajbogyó a hűtőben, annak is itt a helye felkarikázva. Maradék sajt ugyanígy, csak az kockázva. Ha nincs ilyen maradék, akkor ezt a részt kihagyom.
13. perc: Előveszek egy tányért, rárakom a leszűrt tésztát, aztán a sült zöldséget meg az egyebeket. A paradicsomot utoljára, az a díszítés.
14. perc: Kiviszem a teraszra egy villa társaságában, megtépek egy szimpatikus zöldfűszert, mondjuk a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, rácsipkedem a leveleket.
15. perc: Egy gyors fotó, és már eszem is :)
(vége az első félidőnek)

25. perc: Ez finom volt!
30. perc: És már el is mosogattam :)
(vége a második félidőnek)

45. perc: És már meg is írtam a blogomba :)
(vége a hosszabbításnak)

Lehet ismételni, más tésztával, más zöldségekkel - akár minden nyári napra jut más és más kombináció. A tészta egészen tartalmassá teszi, nem vagyok egy fél óra múlva ismét éhes.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails