2009. június 14., vasárnap

Cseresznyedzsem

A héten két felvonásban is volt nálam cseresznye-eltevés: pár napja befőttet készítettem a szokásos módon, ma pedig dzsemet. A befőtthöz felhasznált cseresznye érett, de keményebb húsú volt, így alig esett össze és nem is sok levet eresztett a készítés során. A dzsem alapanyaga viszont inkább túlérett volt már, és eleve valami puhább fajta. Mindenesetre így nagyon egyszerűen lett belőle ízletes dzsem, hozzáadott cukor nélkül. A kimagozott cseresznyét ugyanis némi szőlőlével főztem össze (a tavaly ősszel elrakott Othello-mustból az utolsó, eddig elfeledett üveg végezte erre a nemes célra). Az ötlet nem saját; a boltban kapható St Dalfour dzsemek alapvető összetétele ilyen. Korábban a körtéset már sikerült leutánoznom itthon, most pedig a feketecseresznyésre került a sor.

2 kg kimagozott cseresznyéhez tettem 3 dl mustot meg 2 csomag Dr Oetker Dzsemfix 3:1-et, és felforralás után kb. 10 percig főztem időnként megkeverve (sok leve van, nem szükséges állandóan), amíg a cseresznyeszemek megfőttek benne (de még nem szét). Előkészített üvegekbe töltöttem, majd 5 perc fejreállítás után szárazdunsztban hagyom kihűlni. (Két menetben összesen 15 kisebb-nagyobb üveggel lett.)

Utólagos kiegészítés: Szobahőmérsékleten némileg folyós lett, kicsit hűtőbe rakva viszont szépen megköt, és igazi dzsem állagú. Talán érdemes lett volna szűkebben mérni a gyümölcsöt a kocsonyásítóhoz, de mivel amúgy igen finom, biztosan el fog fogyni így is :)

Befektetés: kb. 100 Forint / Nagymama lekváros (370 ml) üveg, és közepesen sok munka (de messze nem annyi, mint amennyit azért kellene dolgoznom, hogy megkeressem a fent említett bolti változatra a rávalót :)

1 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Van egy felhívásom, segítenél terjeszteni? Köszi :-)
http://vegavarazs.hu/a-nagy-vegetarianus-kihivas-napja-–-csatlakozz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails