2009. május 10., vasárnap

Paprikás krumpli vegásan


Meghámoztam és hosszában cikkekre vágtam 2 adagnyi (tányéron csomójára „mérve”) apró krumplit (vetni valónak árulták a piacon, de enni is jó). Mély serpenyőben kevés olajat forrósítottam, majd időnként megkeverve enyhén átpirítottam rajta a krumplicikkeket. Felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 1 teáskanálnyi sóval és 3 teáskanálnyi őrölt pirospaprikával meg pár tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítettem, és miután felforrt, kis lángon főztem tovább, időnként óvatosan átkeverve egy falapáttal. Közben ollóval összevágtam 1 nagy marék aszalt paradicsomot, és ezt is a fővő ételhez adtam. Mikor a krumpli már majdnem puha volt, hozzáöntöttem egy fél üveg (370 ml-es üveg fele) paradicsompaprika-befőttet, valamint belemorzsoltam 1 kis marék szárított petrezselyemzöldet. Mire megfőtt, az a kevés leve is besűrűsödött (én rövid lével szeretem, de több vízzel ízlés szerint lehet levesesebbre is csinálni). Tálaláskor rádaraboltam egy guriga füstölt parenyica héját, valamint friss petrezselyemzölddel díszítettem. 2 adag.

Vegán változatban, sajt nélkül is finom, illetve sajt rárakása helyett nokedlit is lehetett volna főzni a levébe (1 tojás + annyi zabpehelyliszt, hogy lágy, de szaggatható tészta legyen; a paprika hozzáadása után szaggatnám bele kanállal).

3 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nekem a paprikás krumpli eddig is olyan vegán ételnek tűnt (persze pár karika kolbász az íz miatt került bele.) De így is szívesen megkóstolnám, a sajt csak még kívánatosabbá tette!

Szabó Gábor írta...

Egyáltalán nem standard paprikás krumpli...

Én eddig így ismertem és azóta is így készítem:
-krumpli
-víz
-vöröshagyma
-pirospaprika
-kömény
-zöldpaprika
-paradicsom
-lestyán VAGY majoranna ízesítésként
-só

(ha olajban lepirított tésztát teszünk a végén bele kész a SLAMBUC!)

Ezt a verziót is érdemes kipróbálni!

Dulmina írta...

Ki fogom (na jó, a hagyma nélkül, de ez egyéni dolgom, hogy nem bírom). Már csak a friss paprikát és paradicsomot kell kivárni, és addigra a majoranna is megnő a kertben :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails