2009. május 16., szombat

Padlizsánkrém

Nyáridéző íz, igazi nyári alapanyagokból - tavalyiakból ugyan, de az ideiekre sajnos még várni kell :) Hiába, nálam valójában nem télen fogy el a legtöbb befőtt, hanem ilyenkor tavasszal, mikor már vágyom ezekre az ízekre, de a kapható zöldségek-gyümölcsök inkább még csak látványban jók (ráadásul igen drágák is).

Felhoztam a sufniból egy üveg sült padlizsánt. Füstös illata arról tanúskodott, hogy ezt még a kerti grillen sütöttem tavaly. Ollóval összeaprítottam 1 nagy marék aszalt paradicsomot, majd beáztattam annyi vízbe, hogy épp ellepje. Felbontottam 1 kis üveg olajbogyót, leöntöttem a levét, vízzel alaposan átöblítettem, hogy ne legyen annyira sós, majd késsel felkarikáztam. Tálba szedtem a sült padlizsán felét (720 ml-es üveg fele), villával kicsit átkevertem, majd hozzáadtam a lecsepegtetett paradicsomot (az áztatóvizét megittam - igen ízletes volt), az olajbogyó-karikákat (emiatt a külön sózástól is eltekintettem), valamint 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat. Végül friss kakukkfű-leveleket tépkedtem bele, és az egészet jól elkevertem. Ígéretes illata után az íze sem okozott csalódást. 2-3 adag, persze kenyérrel (most épp ilyennel). (Én ugyan nem szeretem rákenni, inkább hozzá eszem az ilyesmiket.)

4 megjegyzés:

VKOrsi írta...

ez nagyon jól hangzik :D
idén már nekem is van spejzom :D

---
viszont lenne egy szakmai kérdésem. Bodza szörpöt szeretnék dunsztolással eltenni. Szerinted mibe öntsem? A befőttes üveg az hülyén néz ki, a csatos szilikonnal viszont nem tudom, hogy viseli a hőt.
Van valami ötleted?

Dulmina írta...

Az jó, csak győzd megtölteni finomságokkal :)

Én mikor tettem el bodzaitalt, az is a jól bevált Kubus üvegekben volt. Meg régi ketchupos vagy direkt ivóleves üvegek forognak még nálam ilyen célra (amiknek rendes csavaros teteje van; egy részük igen koros már). Végszükség esetén aztán jönnek a különféle szeszesitalos üvegek, amiknek csavaros kupakjuk van (csak nagyon meg kell válogatni, mert nem zár mind rendesen).
A szilikonosnak szintén bírnia kellene, már csak a különféle szilikon sütőformákból kiindulva. Befőttet már tettem el csatos üvegbe, azzal nem volt gond.

VKOrsi írta...

Nálunk semmiféle ilyen típusú üvegfelhalmozódás nincs, mert semmi ilyen jellegűt nem isznak a gyerekek.
Az ikeában vettem csatost szerintem jó áron (290 Ft/literes).
Még a dunsztoláson sakkozom, mert ezek magasak :(

Dulmina írta...

Nálam is ördögi kör, hogy nem veszek boltit, mert inkább csinálok magam. Szerencsére régebben, mikor még elő-előfordult bolti is, sose dobtuk ki az üveget. Meg van olyan ismerősöm, aki nem használja az üvegeket, csak gyűjti nekem (amúgy kidobná - így meg néhányat visszakap megtöltve :) De a szezon vége felé már így is az üvegek összevadászása a legnagyobb feladat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails