2008. december 18., csütörtök

Zöldséges kuszkusz

Az utóbbi időben elég gyakran készítem ennek valamilyen változatát a gyors vacsora műfajban:

Felforralok 2 dl vizet, belekeverek 1 dl kuszkuszt, és lefedve állni hagyom. (Ha sok lesz a zöldség, akkor 1,5 dl víz + 0,75 dl kuszkusz is elég.) Összevágok valami friss zöldséget, kis falatnyi darabokra. A megduzzadt kuszkuszt villával átkeverem, kevés olajat meg friss zöldfűszert is adva hozzá. Egymás mellé rakom őket egy tányérra, és már lehet is enni.

A friss zöldség mindig az, ami épp van itthon és szívesen enném nyersen, legfeljebb két féle. Most a karfiol az aktuális kedvenc, de a csicsóka, répa, zeller, cékla, petrezselyemgyökér is finom. Zöldfűszerből most kakukkfű, majoránna és oregánó van még a ház körül. Érdekes módon a sót nem mindig kívánom bele, így csak utólag sózom, ha úgy érzem, jó lenne.

Egyszerű, de kiadós vacsora. A nyers zöldség miatt nem lehet hipp-hopp befalni, de én épp ezt élvezem benne.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedvess Dulmina!
Már egy ideje nézegetlek, olvasgatlak, használom a receptjeidet. Mostanában érzem, hogy én is egyre inkább a nyers ételek felé hajlok. Csak a vásárlás ne lenne... nem szeretek naponta, 2 naponta menni.
Te hogyan oldod meg?
Másik: Milyen változásokat tapasztalsz magadon? Fizikailag, érzelmileg, stb. változtatott-e rajtad a nyerskoszt?
Köszönöm előre is a választ.
Asra

Dulmina írta...

Szia!
Én hetente megyek piacra, de ha nem jutok el mindig, az se tragédia. Van egy kiváló sufnim, ott tudok tárolni mindent. Olyan, mintha pince lenne, hűvös, fagymentes, nem túl száraz. Ilyenkor télen szinte friss marad minden. Meg pár növény a kertemben van (csicsóka, pasztinák, zöldfűszerek), ezt frissen szedem fel, vagy legalábbis nem túl nagy adagokban. Csíráztatás szintén házilag (akarok majd írni róla, ha már jobban megy).
Nekem a fehér liszt, cukor elhagyása nagy ugrás volt, aztán a hús elhagyása még nagyobb, ahhoz képest most a nyerset még nem érzem akkorának. Persze még főttet is eszek rendesen, valószínűleg még nem értem el a kritikus mértéket. De kb. mióta vega vagyok, nincs az a folyamatos náthám télen, sokkal jobban bírom a fizikai munkát, és az a plusz néhány kiló is eltűnt valahova (nem hiányzik :) Szóval érzem, hogy jó út ez, csak még "meg kell érnem" hozzá.
További jó olvasgatást, és szép karácsonyt!
Dulmina

Névtelen írta...

Szia Dulmina,
Nekem is nagyon tetszik, hogy sok nyerset eszel. Én is rendre azon kapom magam, hogy csak eszem és eszem a nyers zöldséget, már a hatodik különbözőt teszem a szendvicsbe, de olyan jó!
Rágd csak, rágd! Nagyon jót tesz (beindítja az enzimeket vagy miket...). BUÉK és még jó sokat írj!
Zöldalma

Dulmina írta...

Boldog új évet Neked is!
Rajta vagyok a nyers-témán nagyon, ha elmarad, már hiányzik! Holnap megyek haza, első dolgom lesz csíráztatni valamit :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails