2008. július 26., szombat

Rizstej házilag

Ez a "növényi tej" téma számomra mindig amolyan "fából vaskarika" ügy volt, kicsit olyan, mint a húshelyettesítők. Valami olyasminek néz ki, valahogy úgy kell felhasználni, de egyáltalán nem az. S ha én szabad akaratomból nem fogyasztok azt, akkor miért vágynék valami kicsit is hasonlóra?

A bolti tejről mondjuk nem volt nehéz leszoknom, főleg, miután párszor rávitt a kényszer, hogy nemes egyszerűséggel vízzel helyettesítsem, és ennek a sütemény semmilyen kárát nem látta. No meg mikor lehetőségem adódott, hogy a piacon igazi tejet vegyek, ráadásul alig több, mint feleannyiért. Aztán az utóbbi hónapokban valahogy ezt se kívánom.

A növényi tejek nélkül is remekül megvoltam, s vagyok. Ahogy a húshelyettesítők sem hoznak különösebben lázba. Talán fel kellene nőni hozzá, vagy én nem tudom. A boltiak messze azon lélektani határ fölött vannak árban, amit én adnék ilyesmiért - inkább veszek annyi pénzért friss gyümölcsöt, valami finom gabonapelyhet vagy szálas teát (na, ez utóbbi viszont egy olyan dolog, amire ritkán sajnálom a pénzt :) Házilag meg a turmixolás mint olyan eléggé visszafogó tényező: nincs is olyan igazi, nagy, profi turmixgépem (különben nem hiányzik, szóval a közeljövőben sem lesz), és a kézimixert is csak kivételesen rendkívüli esetben veszem elő. Kis mennyiséget meg amúgy se lehet normálisan elturmixolni, és akkor a mosogatást még nem is említettem... Szóval jó, jó, biztos egészséges, meg finom, meg bio (de divatos ez a szó manapság!), de tudok én mást is, ami szintén ilyen, mégse ez :)

Aztán a héten valahogy Antal Vali oldalára keveredtem, ott meg többek között ezt az írást találtam. S mivel itt a rizstejnél csak főzésről meg szűrésről volt szó, nosza, csak kipróbáltam. Különösebben nagy reményeket ugyan nem fűztem az ügyhöz, de gondoltam, egy fél kiló barnarizst megér, a nehezen fővő fajtából, azt úgyse nagyon szeretem másba. Nem is volt túl meleg, így kevésbé zavart a mellékes fűtés.

Az eredmény: jó sok rizstej (most próbálgatom, mire használható - natúr meginni nem ízlik), meg jó sok agyonfőtt rizs (pont úgy néz ki, mint anno a menzán a fehér változat, amit bámulatos ügyességgel tudtak adagolni a konyhás nénik, minden ragadóssága ellenére).

S hogy mire jó? Nemsokára ennek is szentelek bejegyzést. Aztán remélem, nem arra, amit kedvenc matektanárom felelt viccesen, ha a dolgok ilyetén tulajdonsága felől érdeklődtünk: "Mire jó, mire jó? Hát semmire se jó. De nagyon szép!"

4 megjegyzés:

Ottis írta...

Szia,nézz be a blogomba, van egy kis meglepetés számodra!

Renata Kalman írta...

Szia!
Nálunk 4 gyerekből mára 4 tejallergiás, férj tejfóbiás.
Időközben én is rájöttem, hogy nekem sem tesz jót a tejt.
De ez maga után vonta, hogy a tejeskávé, karamell, a puding, a Túró Rudi stb helyett mi legyen, így kézenfekvő volt, hogy a növényi tejeket alkalmazom. Persze ízre abszolút más, és a nagylányom pl. magában meg sem issza, mert nem ezt szokta meg. De ez persze még változhat.
Ha önmagában veszem a dolgot, akkor tényleg nem kellene törekedni arra, hogy valamit helyettesítsek, de mivel találkoznak másokkal, akik tejet, tejes ételeket esznek és ők is olyat akarnak, vagyis UGYANOLYAT. Ez feladja a leckét, hogy készítsek egy hasonlót.
A víz működik, de azt tapasztalom, hogy pl. a süti növényi tejjel más lesz, lazább.
A rizsmaradványodra kíváncsi vagyok, hogy Te mire használod. Majd leírom én is :)

Dulmina írta...

A rizstejből eddig pudingot csináltam meg kakaót, most akarok egy rakott zöldséget besamel mártással - szóval barátkozunk :)
Az imént pedig felraktam, hogy ezúttal mi lett az agyonfőtt rizsből - de vannak még ötleteim, úgyhogy legközelebb majd más lesz :)

Yankee írta...

Szia!
Én is a rizstej mellett tettem le a voksom. Hogy miért? Mert laktóz intoleranciám van, ami azt jelenti, hogy a tejet, és egyes tejtermékeket nem fogyaszthatom. Persze szeretem a müzlit, és a kávét is inkább fehéren, mint feketén, és még sorolhatnám mire jó a tej... Próbálkoztam a szójatejjel, de több szempontból is letettem róla. Egyrészt nem egészséges! Másrészt az emésztőrendszeremben hasonló tüneteket produkált, mint a tej... A rizstej viszont tökéletesen működik, és finomabb is! Sokan vagyunk laktózérzékenyek a világon. Ha belegondolunk, a tej arra hivatott, hogy az újszülöttek és csecsemők szervezetét a fejlődés első szakaszában ellássa a szükséges tápanyagokkal. Felnőtt "állatnak" erre nincs szüksége már. Az ember az egyetlen emlős, aki felnőttként is fogyaszt tejet! Sokan nem is tudják, hogy az emésztőrendszeri gondjaikat a laktóz okozza!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails