2012. szeptember 5., szerda

Töltött gomba zöld fűszerekkel (laktovegetáriánus)

Régóta nagy kedvelője vagyok a zöld fűszereknek. Először a szárított változatokkal ismerkedtem meg, aztán időnként vettem egy-egy cserép élőt, amióta pedig van kertem, az volt az első, hogy fűszernövényeket telepítettem bele. Így a legtöbb fajtából mindig kéznél van a friss változat, bőséges mennyiségben, végtelenül olcsón. Ha pedig van, naná, hogy használom is!


Hozzávalók 3-4 személyre
  • 12 nagyobb csiperkegomba (70-80 dkg)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 5 dkg mandula (vagy dió vagy mogyoró)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kakukkfű levelei
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál só
  • csipet borsikafű
  • 2-3 evőkanál ghí vagy vaj

Kitörjük a gombák tönkjét. A kalapokat szilikonlappal bélelt sütőlemezre tesszük, üreges oldalukkal fölfelé, a tönköket pedig fölaprítjuk. Pici zsiradékon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a gombadarabokat, és időnként megkeverve puhára pároljuk.

Összeaprítjuk a mandulát, a fokhagymát és a zöld fűszereket, majd összekeverjük az ízesítőkkel és a ghível. A gombafejekbe rakunk először a párolt gombatönkökből, majd ebből a keverékből.

180 fokra melegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük (ne várjuk meg, hogy a gomba kiengedje a levét!).

Párolt barna rizzsel vagy egyéb gabonafélével tálaljuk.


Forrás: Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails