2012. szeptember 28., péntek

Zabpehelyropogós fokhagymamártással (laktovegetáriánus)

Nálunk most egy hétköznapi ebéd volt, de vendégvárónak is alkalmas ez a kellemesen fűszeres, ropogós gabonafasírt. 


Hozzávalók 4 személyre

a ropogóshoz:
  • 25 dkg apró szemű zabpehely
  • 2-3 sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál Graham-liszt
  • 1 evőkanál szárított zöldfűszer-keverék
  • zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál olaj

a mártáshoz:
  • 1 evőkanál ghí vagy vaj
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl teljes (házi) tej
  • 3 dl víz
  • 1 kávéskanál törött zöld bors

Nagy tálban annyi vízbe áztatjuk a zabpelyhet, amennyi ellepi. Megtisztítjuk és durvára reszeljük a répát, finomra a hagymát. A zabpehelyhez adjuk a ropogós többi hozzávalójával együtt. a zsemlemorzsával igazítjuk be az állagát: akkor jó, ha már nem túl ragacsos (vegyük figyelembe, hogy álltában keményedik, ahogy a morzsa magába szívja a folyadékot). Szilikon sütőlappal bélelt tepsire evőkanálnyi kupacokat rakunk belőle; lehetnek sűrűn, mert nem nő a térfogatuk a sütés során. (Ezt a mennyiséget éppen sikerült rászorítanom a legnagyobb tepsimre - legközelebb azért majd szűkebben mérem a hozzávalókat). 170 fokra melegített sütőben ropogósra sütjük, körülbelül 25-30 perc alatt, légkeveréssel.

Amíg a ropogós sül, elkészítjük hozzá a mártogatót. Kis lábasban fölolvasztjuk a ghít, és kevergetve enyhén átpirítjuk rajta a zabpehelylisztet. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a reszelt fokhagymát, majd folytonos keverés mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet, majd a vizet. Kis lángon, kevergetve besűrítjük, végül sóval és törött borssal ízesítjük.

A kisült ropogóst a fűszeres mártással kínáljuk. Frissen, langyosan az igazi.

Tipp: másféle gabonapehellyel is készíthető; a nagy szemű pelyheket hosszabb ideig kell áztatni.


Forrás: Ízek és Érzések 2011. szeptember-október
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails