Amikor viszont kétszer átszámolva meg a polcra kiírt kilónkénti egységár szerint is korrektnek találtam az ajánlatot, vettem egy doboz kölest kipróbálásra. Azzal persze tisztában voltam, hogy a sós vízben főtt natúr köles önmagában nem lesz valami nagy ízélmény, na de a dobozon szereplő receptajánlatok szerint nem is arra szánta a gyártó sem. Ezúttal fűszeres, szószos zöldségek körete lett, és nem bántam meg, hogy kipróbáltam.
Hozzávalók 2 személyre
- 4 kis padlizsán (az enyém nem a megszokott duci, hanem hosszú, karcsú fajta volt)
- 1 evőkanál szezámsó
- kb. 2 evőkanál olaj
- 4-5 paradicsom
- 2 paprika
- 20-25 friss bazsalikomlevél
- só
- 12,5 dkg köles (főzőtasakosból 1 csomag, ömlesztettből 1/2 bögre)
- 1 evőkanál szezámsó
Hosszában félbevágjuk a padlizsánt, majd éles késsel óvatosan bevagdossuk a húsát, ügyelve, hogy a héja ép maradjon. Szilikon sütőlappal bélelt tepsibe fektetjük a vágott oldallal lefelé. 200 fokon 20-25 percig sütjük (nem szükséges előmelegíteni a sütőt). Annyi olajat adunk a szezámsóhoz, hogy folyós, könnyen kenhető keverék legyen. Megfordítjuk a padlizsándarabokat, megkenjük a tetejüket a szezámsós olajjal, és pár percre visszatesszük a sütőbe.
Megfőzzük a kölest a dobozán található útmutatás szerint, illetve az ömlesztettet háromszoros térfogatú vízben, pici sóval.
Meghámozzuk és felcikkezzük a paradicsomot, majd kis lábosban addig főzzük, míg legnagyobb része szósszá esik szét. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, és addig főzzük, míg az puhulni kezd, de még roppanós. Ízesítjük az összevágott bazsalikommal és csipet sóval.
Tálaláskor tányérra terítjük a kölest, megszórjuk szezámsóval, rátesszük a padlizsánt, és meglocsoljuk a lecsós szósszal.
Tipp: nyugodtan süthetünk több padlizsánt (amennyi ráfér a tepsire, természetesen arányosan több szezámsós olaj kell a kenéshez); a maradék kihűlve is nagyszerű, például kenyér mellé kikanalazva a héjából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése