Hozzávalók 4 személyre
- 8 kerek végű, sárga színű paprika (Blondy) (kb. 3/4 kg)
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes cukkini (kb. 1/2 kg)
- 5-6 paradicsom (kb. 1/2 kg)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 2 evőkanál olívabogyó
- 2 evőkanál vörösborecet
- só
- 25 dkg gabonakeverék (vagy valamilyen gabona, legegyszerűbb esetben barna rizs)
Először a pepperonatát ("olasz szegény lecsó") készítettem el. Megtisztítottam és apróra vágtam a kétféle hagymát. Megmostam és hosszában négybe, majd kb. 1/2 cm vastagságú szeletekre daraboltam a cukkinit. Meghámoztam és falatnyi kockákra szeltem a paradicsomot. Vastag aljú edényben fölmelegítettem az olajat, majd kis lángon, kevergetve megpuhítottam benne a vöröshagymát (kb. 5 perc). Hozzáadtam a fokhagymát, majd kicsit később a cukkinit is, és még pár percig sütöttem. Beletettem a paradicsomot, beleszórtam az oregánót, és kis lángon, lefedve kb. 10 percig főztem. Végül belekevertem a félbevagdalt olívabogyót és a borecetet, picit sóztam (tényleg picit, mert az olívabogyó is sós) és összemelegítettem. (Nem kell félni az ecettől, nem lesz tőle savanyú, ellenben igen kellemes zamatot ad neki.)
Amíg a töltelék főtt, kb. 3/4 magasságban elvágtam a paprikákat, és kiszedtem a csutkájukat. Tepsire pakoltam őket, melléjük téve a tetejüket, és 200 fokos sütőben addig sütöttem őket, míg puhulni kezdtek.
Vastag aljú kis fazékban kevés olajon enyhén átpirítottam a gabonakeveréket, majd felöntöttem 2,5 dl vízzel. Forrás után kis lángon, lefedve addig főztem, míg majdnem az összes folyadékot beszívta. Ekkor ráöntöttem a lecsó ízletes levét, és ebben pároltam készre.
Az elősütött paprikákba kanalaztam a lecsó sűrejét, rájuk tettem a kalapjukat, és még pár percig sütöttem.
Tálaláskor tányérra szedtem a párolt gabonából, és ráállítottam a töltött paprikákat.
Forrás: Paul Gayler: Vegetáriánus ételek (a gabona körettel én egészítettem ki)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése