2012. szeptember 25., kedd

Őszi zöldségleves zabpelyhes krumpligombóccal (vegán)

Melegebb őszi napokra ajánlom ezt az üde, savanykás levest a szezon zöldségeiből.


Hozzávalók 4 személyre
  • 4-5 sárgarépa
  • 2-3 petrezselyemgyökér
  • 2-3 marék zöldbab
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 3-4 gomba (nálam most gyapjas tintagomba a fagyasztóból)
  • darabka cukkini
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál tárkonyecet (vagy sima fehérborecet)
a gombóchoz:
  • 4 jércetojásnyi méretű krumpli
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál Graham-liszt
  • 2 arasznyi tárkonyág levelei
  • csipet só

A gombóchoz héjában megfőzzük a krumplit. Hideg vízbe rakjuk és gyorsan lehúzzuk a héját, majd még melegen összetörjük. Hozzákeverjük a zabpelyhet, majd kihűlés után az összeaprított tárkonyt, a sót és a lisztet. Mogyorónyi gombócokat formázunk belőle és félretesszük.

Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségféléket. Vastag aljú fazékban felmelegítjük az olajat, és kevergetve pár percig pirítjuk rajta a répát. Felöntjük egy liternyi vízzel, beletesszük a gyökeret, a babot, a gombát és a cikkekre vágott hagymát. Forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, míg minden puhulni kezd. Ekkor hozzáadjuk a cukkinit, majd nagyobbra vesszük alatta a lángot, és mikor jól láthatóan forr, belerakjuk a gombócokat. Megvárjuk, míg feljönnek a tetejére, és innen számítva még 1-2 percig főzzük. Végül ízesítjük a tárkonyecettel és szükség szerint utánasózzuk.


Ötlet: Ízek és Érzések 2011. szeptember-október
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails