Hozzávalók 4 személyre
- 4-5 sárgarépa
- 2-3 petrezselyemgyökér
- 2-3 marék zöldbab
- 1 kis fej lila hagyma
- 3-4 gomba (nálam most gyapjas tintagomba a fagyasztóból)
- darabka cukkini
- 1 evőkanál olaj
- 1 csapott teáskanál só
- 1 evőkanál tárkonyecet (vagy sima fehérborecet)
- 4 jércetojásnyi méretű krumpli
- 2 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál Graham-liszt
- 2 arasznyi tárkonyág levelei
- csipet só
A gombóchoz héjában megfőzzük a krumplit. Hideg vízbe rakjuk és gyorsan lehúzzuk a héját, majd még melegen összetörjük. Hozzákeverjük a zabpelyhet, majd kihűlés után az összeaprított tárkonyt, a sót és a lisztet. Mogyorónyi gombócokat formázunk belőle és félretesszük.
Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségféléket. Vastag aljú fazékban felmelegítjük az olajat, és kevergetve pár percig pirítjuk rajta a répát. Felöntjük egy liternyi vízzel, beletesszük a gyökeret, a babot, a gombát és a cikkekre vágott hagymát. Forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, míg minden puhulni kezd. Ekkor hozzáadjuk a cukkinit, majd nagyobbra vesszük alatta a lángot, és mikor jól láthatóan forr, belerakjuk a gombócokat. Megvárjuk, míg feljönnek a tetejére, és innen számítva még 1-2 percig főzzük. Végül ízesítjük a tárkonyecettel és szükség szerint utánasózzuk.
Ötlet: Ízek és Érzések 2011. szeptember-október
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése