2010. április 24., szombat

Grízes tészta (vegán)

Nem egy különleges dolog, de nekem ez némileg kimaradt a gyerekkoromból. Morzsás tészta volt helyette otthon, a menzán meg a kivitelezés módja nagyban rontotta az élvezeti értékét. A szétfőzött tészta és a grízcsomók még csak hagyján, no de a desszerteket megszégyenítő mennyiségű porcukor! Mígnem egyszer összeszedtem a bátorságom, és megkérdeztem a konyhás nénit, hogy nem lehetne-e porcukor nélkül. Általában lehetett! Néha pedig akkora meglepetést okozott a kérésem, hogy dupla adag lekvárt kaptam rá. Annak örültem csak igazán!

Azóta pedig annak, hogy úgy készíthetem el, ahogy igazán szeretem: kicsit minőségibb alapanyagokból, saját eltevésű dzsemmel.


1 bőséges adaghoz kifőztem negyed csomag (12,5 dkg) durumbúzás tésztát a szokásos módon. (Szélesmetélt lett volna a legjobb, de most sajnos az nem volt itthon, így a készletből a spagettire esett a választásom. Háromba törtem a rövid fajtát, így teljesen jól kezelhető volt.)

Közben pár csepp olajon állandó kevergetés mellett megpirítottam 1 dl teljes kiőrlésű tönkölydarát, a tűzről levéve adtam hozzá 1 dl vizet (vigyázat: az eleje azonnal felforr és gőzöl, úgyhogy bátran kell önteni) és egy csipet sót, kavartam rajta egyet, majd lefedve állni hagytam. Aztán tálalás előtt villával fellazítottam.

Tányérra raktam a leszűrt tésztát, majd összeforgattam a darával. Végül egy folyósabbra sikerült őszibarackdzsemből kanalaztam rá, nem sajnálva (egy közepes üveg fele, úgy 1,5-2 dl került rá).

Idő: 15 perc, de ebből csak 5 percnyi munka
Pénz: kb. 100 Ft
Hazai alapanyagokból.

1 megjegyzés:

kenyi írta...

És a másik vicc, hogy mennyit kérnek érte a menzán! 400-500 Ft egy adag! Annyiból otthon egy egész család degeszre eszi magát, nulla munkával. Én ezen vagyok kiakadva. Amúgy imádom a grízes tésztát! Ez olyan "nem lehet abbahagyni" kaja. Jó ötletet adtál a jövő heti menühöz! ;) Köszi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails