2010. április 21., szerda

Mogyorós-mazsolás búzakása (vegán)

Valamikor csíráztatni vettem a tönkölybúzát, de ezekhez a kísérletekhez elég kis mennyiség fogyott, főleg, hogy a rendszeres, komolyabb csíraevés nem megy. Így most főztem is a búzából:


1 bögre tönkölybúzát szűrőben átmostam, majd egy vastag aljú lábasban feltettem főni 2 bögre vízben. Miután felforrt, kis lángon, lefedve főztem 30 percet, majd egy plédbe bugyolálva hagytam hűlni (a befőttek szárazdunsztjához hasonlóan, csak itt az egész lábas mindenestül került bele). Jó fél óra elteltével szűrőkanállal kiszedtem a búza felét, és összeforgattam fél marék darált mogyoróval meg fél marék mazsolával, végül egy teáskanál mézet csorgattam rá, és még langyosan elfogyasztottam. A többiből másnap kitelt egy ugyanilyen adag - ekkorra tovább puhult a búza, és mivel hidegen nem volt különösebben szimpatikus, kissé meglangyosítottam, mielőtt hozzáadtam volna a többi belevalót.

Az alapötlet Ági receptje volt, csak lusta voltam ennyiért elővenni a húsdarálót, darált csonthéjasból most épp mogyoró volt kéznél, és az édesítést meg a hőfokot is a saját ízlésemhez szabtam. Főleg az első adag alapos rágást igényelt, szóval aki nem olyan "rágcsáló" beállítottságú, mint én, semmiképp se hagyja ki a darálást.

Idő: az elkezdéstől számítva legalább egy óra elteltével lehet enni, de később az igazi
Pénz: kb. 300 Forint a 2 adag főétel vagy jóval több desszert
Hazai alapanyagokból, a mazsola kivételével.

2 megjegyzés:

Daisy írta...

Tavaly vettem én is tönkölybúzát és egy részéből mákos, mézes búzát csináltam a kukoricához hasonlóan.
A férjem kedvence a mákos, de nekem is ízlett.

Dulmina írta...

Jó ötlet a mák, azt hiszem, nekem is ízlene - de maradt még búzám, úgyhogy ki is tudom próbálni :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails