![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI8R86wXgRm_y92TT2KPe4j3gL0r70-mPDBdE5dzC1WJ_w4eemtKzzrYBSkX6VCP3zsWMLPk7e7KpamG4Sm2jsWCEzYSycsf38sP8-9shrQvXtPgW-WAkQuVOltNSsQlPMHerSm-V3dUvk/s320/irgyumolcskenyer2+copy.jpg)
Másnap egy keverőtálba raktam 9 púpozott evőkanál (18 dkg) Graham lisztet, 1 evőkanál kukoricakeményítőt, 1 teáskanál sütőport, 1/2 teáskanál őrölt fahéjat és 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeget, és jól elkevertem. Ezután hozzáadtam a beáztatott mazsolát levestül, és ezzel is összekevertem. Egy sűrűbb kevert tészta állagú massza lett belőle (ha nem így lenne, akkor ilyenre célszerű kiigazítani további liszt, illetve víz hozzáadásával).
24 cm-es kerámia piteformát kikentem és kiliszteztem, majd belesimítottam a keveréket. Beraktam a hideg (!) sütőbe, majd 160 fokra kapcsolva 60 percet sütöttem (fontos, hogy ne legyen nagyon magas a sütési hőmérséklet, mert így nem ég meg az aljára vagy épp a tetejére keveredett mazsola sem). Eddigre szép piros lett a teteje, és a tűpróba szerint is átsült már a belseje. Az elzárt sütőben hagytam még egy negyed órára, majd rácsra borítva hűlt tovább.
Langyosan már megkóstoltam. Az illatának megfelelően finom, kellemesen édes-fűszeres sütemény, egy bögre teával kiváló uzsonna.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhheXq97Kb5pF6IEcd5XQ5Ax_R3hhtq2ZiEmPOw_ABJTes3MdXJhWz835KumgzKoSXTmsRZM5kMNniCmlQsv_I4siXKIvPowRgyLgkjLAPyXf5ThTgI0VH_ITqH-p3C5NI9_7RcqPOXKQ3n/s320/irgyumolcskenyer+copy.jpg)
Idő: kb. 1,5 óra + a mazsola áztatása, ebből kb. negyed órányi munka
Pénz: kb. 350 Ft az egész, amiből 12 szelet biztosan kitelik
A liszt határozottan hazai volt; a tea, mazsola, fűszerek jellegükből adódóan nem.
3 megjegyzés:
Örülök, hogy megtetszett és megízlett. Valóban egy egyszerű (az ír konyhára jellemzően) ám finom sütemény. Ízvilága a közelgő ünnepekre is alkalmassá teszi ;-)
Dulmina, szerinted kenyérsütőgépben is lehetne? Asszem, az pont 160 fokon süt. De nem 24 cm az átmérője, legalábbis az enyémnek.:)
Mindenképpen átméretezném a sütőedény alapterületéhez, hogy ne legyen túl vastag, amúgy egy próbát megérne. Régen, "rendes" sütő hiányában én is elég sokféle dologgal kísérleteztem kenyérsütőben, s bár pont olyan sose volt, mint rendes sütőben, azért a maga módján jó volt. A keverőlapátok tartójánál legyen különösen alapos a kenés-lisztezés, különben csúnyán odaragad.
Megjegyzés küldése