2009. november 12., csütörtök

Borban sült csicsóka mustárral

Avagy két receptből egy harmadik:

Felszedtem egy kilónyi csicsókát, majd alaposan megmostam, lecsepegtettem. Nem hámoztam meg mindenestül, csak ahol vastagnak éreztem a héját, ott húztam le a zöldséghámozóval. (A központi gumókon a sötétebb részek ilyenek; a többi héj ugyanúgy elenyészik a kész ételben, mint például az újkrumpli vagy egyéb zsenge zöldségek héja, tehát szerintem nem érdemes bajlódni a hámozással.) Kis hasábokra vágtam, és egy közepes tepsibe ömlesztettem. Ráöntöttem körülbelül 2 dl fehérbort, nagyjából ugyanannyi vizet, meg úgy 1 dl étolajat. Hozzáraktam 1 púpozott evőkanál magos mustárt, enyhén ztam, és nagyjából összeforgattam, majd eligazgattam úgy, hogy ne nagyon lógjon ki a csicsóka a folyadékból (ami úgy szűken-szépen lepte csak el, de ennyi elég neki). Beraktam a hideg sütőbe, majd 200 fokra kapcsolva 50 percig sütöttem, meg utána még bent hagytam 10-15 percet az elzárt sütőben.

A csicsóka kellemesen megpuhult, de azért maradt némi tartása, és finom íze lett a fűszeres lében. A felső, kilógó darabok teteje enyhén meg is pirult. Én vegán egytálételként ettem, de köretként is el bírom képzelni. Készíthető csicsóka és krumpli tetszőleges arányú keverékéből is.

A visszamaradó fűszeres levet most sem öntöm ki, akár rizst (vagy más gabonát) párolni, akár valamilyen serpenyős zöldséges egytálételhez fel lehet használni. Ámbár lencsét főzni sem megvetendő... Na, holnapig még kitalálom!

Idő: egy jó óra elteltével lehet enni, de csak 10 percnyi munka van vele az elején
Pénz: kb. 300 Ft a fenti mennyiség, ami 2 adag főétel vagy 3-4 adagnyi köret
A mustár kivételével hazai alapanyagokból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails