2009. augusztus 8., szombat

Töltött paprika

Ezúttal nem a sült (például ilyen vagy ilyen), hanem a paradicsomszószban főtt változat, de persze ez is húsmentesen:

Kerek aljú paprikát használtam hozzá, ezzel raktam ki egy közepes méretű, vastag aljú lábas alját. Aztán egyesével kivettem őket, levágtam a tetejüket, kiszedtem a csutkájukat, majd visszaültettem őket a helyükre. A száras tetőket pedig egyelőre félretettem, de ugyanolyan elrendezésben, hogy majd a betöltés után vissza tudjam illeszteni őket. Ezúttal beáztatott barna rizst kanalaztam a paprikákba (2 dl volt szárazon, és ezzel a mennyiséggel jó félig lett 7 paprika - tele nem érdemes rakni, mert főzéskor tovább nő a térfogata). Enyhén sóztam és 1-1 bazsalikomlevelet tettem mindegyikbe, majd megcsepegtettem egy kis olívaolajjal, felöntöttem paradicsomlével, végül befedtem a paprika levágott részével. A fél liter paradicsomlé maradékát pedig kívül öntöttem alá az egésznek. Kemény húsú paradicsomot hámoztam, majd kockáztam rá. Bő fél kilónyi kellett ahhoz, hogy a paprikák közötti réseket tele rakjam, meg valamennyire be is fedjem az egészet. Itt is sóztam egy kicsit, majd feltettem főni. Felmelegítés után 1 órát főztem kis lángon, lefedve, majd az elzárt tűzhelyen hagytam még egy kis időre (a barna rizsnek ennyi kellett, hogy megpuhuljon a paprikában). A paradicsomkockákkal "körítve" szedtem tányérra. Ez a mennyiség 2 bőséges adag. (Utólagos kiegészítés: a maradék kihűlve is nagyon finom volt, és a rizs álltában még puhult benne.)

Rizs helyett más, gyorsabban fővő magokkal is ki fogom próbálni ezt az ízletes nyári ételt. Kézenfekvő jelölt a köles (de ezzel csak negyedig raknám a paprikákat, mert még jobban megnő a térfogata) vagy a bulgur, utóbbi esetleg nem is magában, hanem vörös lencsével keverve. A paprika és a mellette fővő paradicsom ugyanis már fél óra főzés után bőven jó lett volna, de a rizs még nem (a külön előfőzőcske meg nem az én műfajom).

Idő: kb. 1,5 óra a tálalásig, de ebből csak 15-20 percnyi munka
Pénz: kb. 350 Ft a 2 adag
A zöldségek hazaiak voltak (egyenesen a piacról), a bazsalikom is (egyenesen a kertből), a rizs, az olívaolaj és a só viszont nem.

3 megjegyzés:

Bridge írta...

Nem akart leégni így?

murok marci írta...

mennyi jó ötletet adtál. mi szeretjük a töltött paprikát, de nem szoktam gyakran készíteni, mert alapból elég kevés húst eszünk. ezeket a lightos variációkat majd tesztelem;-)

Dulmina írta...

A ráöntött paradicsomlé, meg aztán a rákockázott paradicsom által engedett lé bőven elég volt, hogy ne akarjon odasülni az alja (vastag aljú lábasban persze).

Én most nagyon megkívántam ezt a fajta töltött paprikát, és nem is bántam meg, hogy egyszerűen kihagytam belőle a húst.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails