2009. augusztus 21., péntek

Mi került ma a hátizsákomba?

Többen megmutatták már, mit is vettek legutóbbi bevásárlásuk alkalmával. Én ezeket:

Legtöbbet a közeli piacon vásárolok, ahová nyáron és ősszel igencsak minden hétvégén megyek, sőt, az sem ritka, hogy szombaton és vasárnap is. Meg ha úgy jön ki, akkor hétköznap is arra kanyarodok, ha látom, hogy árul olyan valaki, akitől szoktam vásárolni, és legfőképp azt, ami épp hiánycikk otthon (vagy azt, amiből ott menten el bírok képzelni egy finom ebédet/vacsorát). Mostanában a vásárolt dolgoknak csak töredékét fogyasztom frissen, a többit befőzéssel vagy aszalással tartósítom. Télen aztán megritkulnak a piaci látogatások, hiszen áru se nagyon van, meg nekem se nagyon kell semmi, hiszen tavasztól őszig feltöltöttem a raktárakat. Tavasszal aztán beindul a heti 1 hétvégi nap, majd nyáron a "nagyüzem". Csak győzzek mindent hazahordani biciklivel!

Boltba elég ritkán megyek, és csakis célirányosan. Ez vagy legalább 5 tételes bevásárlólista, vagy aktuális akciós katalógusból kinézett legalább 3 termék, boltonként (így ha nem is kapok mindent, amit terveztem, remélhetőleg nem mentem hiába - de egyébként ha úgy alakul, képes vagyok nem venni semmit). Itt csak olyan dolgokat vásárolok, amiket nem árulnak a piacon (a szezonális zöldség-gyümölcs sokkal jobb és sokkal olcsóbb a piaci - és sokkal szívesebben megveszem közvetlenül a termelőktől (kereskedőktől nem vásárolok ilyesmit a piacon sem)). Nagyjából megvan, hogy melyik boltban mit érdemes - ritkán kapok egy helyen mindent, ha meg úgyis el kell mennem máshova is, akkor kihasználom, hogy ott mások az árak is, nem csak a kínálat.

Ma 3 boltot látogattam meg (csak mert ezek mind elég messze vannak, nem éri meg külön-külön a túrát), ott gyűjtöttem be a fenti termékeket.
  • Rossmann: Itt vettem a 3 kg zabpehelylisztet (ami nem mind saját részre lesz, de máshol hiánycikk). Az EnerBio müzlijük is jó, mást nemigen szoktam ott venni. Persze ha már ott vagyok, szétnézek - néha azért akad valami értelmes konyhai kiegészítő (pl. onnan van a szilikon sütőlapom meg a fűszertartó üvegeim nagy része) vagy tea, de ez eléggé esetleges. Tapasztalatom szerint boltonként is nagy a szórás a színvonalat illetően.
  • CBA: Innen való a sajátmárkás étolaj meg a levendulatea (amiből 2 volt, de csak 1 van a képen, mert a másikat már ezen kép készítése előtt felbontottam). Általában nem ebbe a nagyba megyek, ami a Szeged Plázában van, hanem csak a közelebbi kicsibe. Tejfölt, kefírt, joghurtot is itt szoktam venni - a Jásztej által gyártottat kedvelem, ez itt vagy akciós, vagy nincs (de akkor csakazértse veszek másmilyet, ami nem ízlik - inkább vegán leszek egy időre). Időnként bor, aszalt áfonya, élesztő, esetleg túró (szintén Jásztejes) kerül még itt a kosaramba.
  • Reformház: Innen való az összes többi, a narancssárga árcédulákkal. Úgy jött ki, hogy vagy fél éve jártam ott utoljára, és teljesen meglepődtem, hogy bővítés volt. Hatalmas választék, jól átlátható elrendezésben, és szerintem igencsak méltányos árakon - tetszik! Most épp ezek hiányoztak itthon, a hidegen sajtolt napraforgó olaj volt a nem tervezett ráadás. Kíváncsi vagyok, miben különbözik a másiktól.
Ahol még időnként megfordulok:
  • Penny: Hajdúsági füstölt parenyica, extra szűz olívaolaj, olasz durumtészták, halkonzerv, borok (Varga Pincészet), vaj, szárított élesztő, sütőpor, citrom szokott a kosaramba kerülni itt. Ennél is nagy az eltérés az egyes boltok színvonala között, és mivel nagy forgalomnál is rendszeresen csak 1 pénztár szokott működni, nagyon meggondolom, hogy bemenjek-e.
  • Lidl: Extra szűz olívaolaj (ha a Pennyben nincs), habtejszín (kivárom, mikor akciós, akkor "tankolok" belőle), időnként déligyümölcs (narancs, mangó, ananász), ha megfelelőnek ítélem a minőséget (ha nem tartom jónak, hiába olcsó, nem érdekel). Időnként nem élelmiszerből is beakad egy-egy értelmes darab kedvező áron (legutóbb pl. egy teflon palacsintasütőt vettem ott).
  • Tesco: A sajátmárkás Graham lisztjük jó minőségű és kedvező árú (és magyar!), meg néha egy-egy akcióért célzottan megéri. Ha már ott vagyok, akkor a sárga címkés szekciót (lejáratközeli termékek féláron) is átfutom - és ha rögtön van ötletem, hogy mire tudom a közeljövőben felhasználni az adott dolgot, akkor veszek is belőle.
  • Coop: Egy ilyen van hozzám legközelebb, így ha nagyon kell valami, akkor csak idáig megyek. Amit rendszeresen itt veszek: Cerbona teljes kiőrlésű búzaliszt, kukoricaliszt, árpagyöngy, szifonpatron és habpatron csere, esetenként félárú csiperkegomba, banán (azonnal fogyasztandó, de becsületükre legyen mondva, hogy a nem ehető minőségű leértékelve sincs kint).
  • Spar: Ritkán és kivételes esetben, ha találtam értelmes dolgokat az akciós újságban. Tavasszal pl. itt spájzoltam be Dzsemfixből, és örömmel láttam, hogy a sajátmárkás biotermékeik igen barátságos áron vannak. A natúr müzlit és a mazsolát meg is kóstoltam, és minőségileg is rendben vannak.
  • DM: Alnatura terméksorozatukból szoktam vásárolni, meg az egyéb reformélelmiszerek egy része is kedvező árú itt (ha épp nincs kilátásban, hogy eljussak a Reformházba).
  • Százforintos bolt: Ha épp van időm nézelődni: merthogy itt aztán van minden, ami bóvli - de időnként kincsekre bukkanok közötte! Ha találok megfelelő minőségű dolgokat, azok viszont ahhoz képest igen kedvező áron vannak. Elég sok konyhai eszközöm, fürdőszobai kiegészítőm van innen, no meg a biciklizéshez viselt "kukásmellény" (lakott területen kívül kötelező, és van egy pár kilométeres ilyen szakasz, amin át kell hajtanom, akárhová is megyek).

3 megjegyzés:

KryaSpirit írta...

Igazán céltudatos vásárló vagy! Gratulálok!!:)) Szeretném utánad csinálni, de sajnos én néha olyasmit is veszek, amire nem feltétlenül van szükségem. Azért már sokat javultam, de még mindig van mit tanulnom e téren is. Nagyon tetszik az új dizájn, ötletes!:D

Dulmina írta...

Köszönöm :) Hosszú évek fejlődése, hogy vásárlás közben elgondolkodom olyanokon, hogy "tényleg biztosan kell ez nekem?", "elfogy jóízűen, mielőtt megromlana?", "biztos annyira kedvező ez az akció, mint amilyennek látszik?" És bizony ha nem vagyok róla meggyőződve, hogy igen, akkor inkább nem. Persze az is igaz, hogy ezt csak akkor tudom hatékonyan művelni, ha egyedül megyek vásárolni.

Renata Kalman írta...

Nagyon alapos a bevásárlásod megtervezése.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails