2009. augusztus 7., péntek

Lángos

Miután enyhült kissé a hőség, elszántam magam ennek a nyári ételnek az elkészítésére. Igazán megérte, mert ennyire finom és jó állagú reform lángost még nem ettem!

Lágy, de nem ragadós tésztát gyúrtam az alábbiakból (2,5 dl-es bögrével mérve):
  • 1 bögre tört krumpli (1,5-2 bögre legyen nyersen, felszeletelve; ezt sós vízben puhára főztem, majd a főzővíz nélkül krumplinyomóval összetörtem)
  • 2 bögre Graham liszt
  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 jó bögre víz (a pontos mennyiség a lisztek és a krumpli minőségétől függ)
Letakarva kelni hagytam kb. 1 órát.

Palacsintasütőben kevés olajat forrósítottam, és közben jó tenyérnyi, lapos darabot formáztam egy félökölnyi tésztából (kicsit liszteznem kellett a külsejét, hogy ne ragadjon). Beleraktam a forró olajba, és lassan megsütöttem mindkét oldalát, így a belsejének is volt ideje átsülni. Papírtörlőre kiszedtem, majd kedvenc feltétemmel, tejföllel és füstölt sajttal tálaltam. (Maga a tészta tej- és tojásmentes, így natúr változatban vagy tejmentes feltéttel vegánoknak is megfelelő.)

Ebből a tésztamennyiségből mérettől függően 10-15 darab lángos lesz. Frissen a legjobb, a maradék nyers tészta pedig remekül bírja a hűtést. Másnap sütés előtt kb. 1 órával kivettem a hűtőből, fakanállal átkevertem, és letakarva állni hagytam. Ugyanolyan jó állagú lángosok lettek belőle, mint első nap a megkelt tésztából.

A receptet Siccikénél találtam. Köszönet érte!

Idő: kb. 1,5 óra a tálalásig; ebből kb. fél óra munka (tészta összeállítása + sütés)
Pénz: kb. 200 Ft a tészta + 600 Ft az összesre bőven elegendő tejföl és sajt
Hazai alapanyagokból.

3 megjegyzés:

Kata írta...

Na, ezt hamarosan megcsinálom! :o)

erős ildikó írta...

Köszönöm szépen, ez engem is érdekel. Nem volt már semmi ötletem a hétvégére. Lehet, hogy keverni fogom a liszteket, de lehet, hogy egy az egyben így csinálom meg.
Remekül néz ki!

Marcsi írta...

Mióta akarok már én is házi lángost enni, ráadásul reform módon! Ezt ki fogom próbálni, csak ne legyen már ennyire meleg!!!
Marcsi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails