2009. augusztus 17., hétfő

Nyári színes rizses egytál


Átmostam és néhány órára beáztattam 1 bögre barna rizst. Illetve mivel nem volt már ennyi sima barna rizs itthon, kb. a negyede egy rizskeverék lett, amiben barna, előgőzölt és vad rizs van. Nem rontotta el, de nem is lett volna feltétlenül szükséges a tarka zöldségek mellé még a tarka rizs is.

5 közepes paprikát (volt közötte többféle árnyalatú sárga, meg már pirosra érett is) felkarikáztam, majd kevés olajon időnként megkeverve enyhén átpirítottam. Hozzáadtam az áztatóvizétől megszabadított rizst, majd így pirítottam tovább.

Közben meghámoztam és hozzákockáztam 4 nagyobbacska paradicsomot (a hosszúkás, rostos fajtából, ami a végére se fő teljesen szét). Felöntöttem 2 bögre vízzel, felforraltam, majd kis lángon, lefedve pároltam tovább.

2 kis cső kukoricáról késsel levágtam a szemeket, valamint megtisztítottam 1 kis cukkinit (mérete ellenére elég öregecske volt, ezért meg kellett hámozni és ki kellett kanalazni a magjait), és kis hasábokra vágtam. Ezeket is hozzáadtam a rizshez, és együtt pároltam készre. Fűszerezésnek zellerleveleket tépkedtem bele, meg a végén enyhén sóztam.

Ízletes és tartalmas vegán egytálétel lett belőle, 2 bőséges adag (de akinek így nem elég, köretté is átminősítheti, úgy 3-4 adagot is kitesz).

A kiinduló receptet a Tudatos Vásárló oldalon olvastam ma reggel. Én lényegesen zöldségesebbre csináltam, és egy kicsit alakítottam az összetételén (a hagymaféléket nem bírom, az itthon lévő méretes zellergumó megkezdése helyett pedig inkább felhasználtam a kis maradék cukkinit, ami önmagában semmire se lett volna már elég).

Idő: kb. 35 perc + a rizs áztatása (elhagyható, de akkor valamivel tovább kell főzni)
Pénz: kb. 250 Ft az egész
A zöldségek természetesen hazaiak voltak, a rizsnek viszont csak a forgalmazója magyar.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails